Отиде си легендарната актриса Надя Топалова

Актрисата е легенда в българското озвучаване и дублаж

Горящи свещи
Горящи свещи Източник: Pixabay

На 87-годишна възраст почина актрисата Надя Топалова, изиграла десетки запомнящи се роли на сцената на Младежкия театър през 60-те, 70-те и 80-те години. Надя Топалова е родена на 25 септември 1935 г. в София.

 

Играе на сцената от 11-годишна. По-късно завършва тригодишна актьорска школа и заминава на работа в театъра в град Станке Димитров (днес Дупница), а след това в Плевенския театър, където я забелязва тогавашният директор на Младежкия театър проф. Кръстьо Мирски. От 1959 г. красивата и талантлива актриса е в неговата трупа, в която е безспорна звезда и един от стожерите на репертоара – както детския, така и за възрастни.

 

През 1992 г. Надя Топалова е пенсионирана. Топалова така и не се връща на сцената, но скоро след това написва автобиографичната си книга "S.O.S.".

 

Актрисата се занимава активно с дублаж още от 60-те години. Озвучавала е герои в популярните тв сериали "Семейство Мейзга", "Ум белият делфин", "Синьо лято", Арабела", "Костенурките нинджа", както и в анимационните филми "Бамби", "Пепеляшка", "Шрек 2" и др. Тя е първата българска актриса, дала гласа си на Барт Симпсън от "Семейство Симпсън" в БНТ през 90-те.

 

"Тя озвучи мишока, а Слава Рачева котарака в първите поредици на "Том и Джери" по Българската телевизия. Тя и Славка бяха чудесни Том и Джери", написа във Фейсбук бившата журналистка от БНТ Елеана Шоселова в коментар под тъжната вест за кончината на Топалова, съобщена от нейна близка. 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени