Пиесата "Оркестър Титаник" дебютира в Смолянския театър

Зрителите ще видят една история, разказана от четирима клошари, хора от най-ниския ешелон на живот

Премиерата "Оркестър Титаник" с дебют в Смолянския театър на РДТ
Премиерата "Оркестър Титаник" с дебют в Смолянския театър на РДТ Източник: Община Смолян

Премиерата на спектакъла "Оркестър Титаник" по пиесата на Христо Бойчев ще дебитюра на 16-ти, 17-ти и 18-ги февруари от 19:00 часа в залата на Родопския драматичен театър в Смолян, предадоха от местната администрация. Драматургията и режисурата са на Делян Илиев. Участват Емилия Ованесян, Румен Бечев, Димитър Мартинов, Асен Левов и Делян Илиев. Пиесата е била планирана да излезе преди година, но поради първия локдаун е спряла подготовката на спектакъла.

 

"Правим импровизация на една от най-поставяните български пиеси в чужбина на Христо Бойчев. Благодарим му, че ни даде текста и ни остави да го преобърнем с хастара навън, за да извадим някои неща, които са ни интересни. Зрителите ще видят една история, разказана от четирима клошари, хора от най-ниския ешелон на живота. Четиримата разказват една и съща история от различни гледни точки. В оригиналната пиеса клошарите са пет, които доживяват живота си на една изоставена гара. Те започват да фантазират и сънуват нещата около тях. Пиесата е комедия и очакваме един забавен спектакъл. Надявам се зрителите да присъстват на един безкомпромисен театър. Въпреки, че салонът е намален на 30 на сто посещаемост, се надявам спектакълът да има дълъг живот", разкри подробности режисьорът Делян Илиев.

 

"Пиесата на Христо Бойчев е абсурдна сатира. Ние минахме към един колонаден изказ на тази сатира, но това което мен ме вълнува е, че пиесата е за изчезващата българска нация. За това, че когато се качихме на един влак на който всички мечтаехме да се качим, тази нация започна да се стапя и изчезва", коментира по повод участието си в спектакъла актрисата Емилия Ованесян. Тя допълни, че Родопският драматичен театър не е предал естетиката си в годините. Той е бил един от най-добрите театри в България и независимо, че е бил закрит се е възстановил и е започнал да прави отново качествени спектакли.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени