Пловдивският куклен театър с обещаващ нов сезон въпреки Covid-19

В момента се подготвя Международния куклено-театралния фестивал "Двама са малко, трима са много"

Държавен куклен театър Пловдив
Държавен куклен театър Пловдив Източник: Държавен куклен театър Пловдив

Кукленият театър в Пловдив готви програмата от новия си сезон на фона на противоепидемични мерки срещу Covid-19. Директорът Петър Влайков обясни, че последната заповед на здравния министър доктор Стойчо Кацаров, която дава възможност за работа на 100% от капацитета на културните институции, е на практика неприложима за Кукления театър. Близо 65% от персонала на Кукления театър е ваксиниран или преболедувал коронавирус. Дори и този процент да достигне до 100%, на практика културната институция няма как да отговори на изискванията на заповедта на здравния министър за работа на пълен капацитет.


"Ваксинирането е личен избор. Що се отнася до деца, няма по какъв начин да изискваме от някой да ваксинира себе си или детето си. Още повече, че достъпа до култура, е конституционно право на всеки българин. Нямам право да наруша Конституцията и да откажа на някой достъп до култура", обясни за БНР Петър Влайков. Той подчерта, че в Кукления театър стриктно се спазват противоепидемичните мерки.


"Винаги сме били изключително изрядни в спазването на противоепидемичните мерки. РЗИ ни съдейства в организирането и прилагането на тези мерки. Винаги сме се съобразявали изключително акуратно със заповедите. Нашата мисия е да се грижим за децата и се стремим да осигурим максимално безопасна среда за тях. Ако влязат в сила нови разпоредби, които ограничават капацитета на 30%, ние ще ги спазим стриктно", увери Влайков.


В момента се подготвя Международния куклено-театралния фестивал "Двама са малко, трима са много", като програмата също се съобразява с действащите ковид мерки. Част от постановките ще са на открито, но има и такива, които няма да могат да бъдат изнесени във външна среда.


"Тези представления ще бъдат изиграни в залата на театъра при максимално допустимия брой зрители. И вечерта след тяхното представяне ще излъчваме безплатно запис на Римския стадион. Така зрителите, които се притесняват да влязат в залата или не са успели да купят билети, ще могат да ги гледат на запис", обясни Петър Влайков. Той увери, че Куклен театър-Пловдив ще предложи силен сезон - с много любими постановки за малки и възрастни, а също и с премиери.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени