Почина актьорът Иван Налбантов

Има над 150 роли в театъра, киното и телевизията

Иван Налбантов
Иван Налбантов Източник: Театър "Българска армия"

Днес на 80-годишна възраст е починал легендата на българското кино Иван Налбантов. За това съобщи актрисата Лара Златарева, цитирана от БТА. Оставил ни повече от сто роли в театъра, телевизията и в киното, той е и един от носителите на "Аскеер" за цялостен принос. През август, Налбантов щеше да навърши 81 години. Иван Налбантов е роден на 5 август 1940 г. м с. Каравелово, Пловдивско. През 1965 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф.Кръстьо Мирски, а Владимир Трандафилов е преподавателят му по "Сценическа реч" във Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ), който му дава куража да се развива в тази насока.

 

Професионалната му кариера в театъра започва през 1965 г. в Държавния театър в гр. Сливен, където играе до 1967 г. От 1967 г. е актьор в театър"Българска армия", където играе повече от 50 години. Има над 150 роли в театъра, киното и телевизията. Най-дълго играната пиеса с негово участие е "Криминална песен" на Иван Радоев - играна е над 250 пъти в продължение на 15 години. Има десетки участия в телевизионния театър.

 

Сред запомнящите се негови изпълнения са ролите му в театъра на Говоруха в "Балада за поручик и Мартюка" по повестта "Четиридесет и първия" на Борис Лавреньов, Кралят в "Светая Светих" на Бърнард Шоу, Наполеон в "Избраникът на дявола" на Бърнард Шоу, Влас в "Дачници"на Максим Горки, Найден в "Майстори" на Рачо Стоянов, Тита Нане в "Рибарски свади" на Карло Годони, Андрю Чикчирик в "Дванадесета нощ" на Уилям Шекспир, Крумов в "Подробности от пейзажа" на Станислав Стратиев, Милан в "И слезе Господ на Земята" на Неда Андонова, Бабина душица в "Опит за летене" на Йордан Радичков и др.

 

Работил е с едни от най-добрите български режисьори - Кръстьо Мирски, Леон Даниел, Иван Добчев, Крикор Азарян, Пламен Марков. Първото му участие в киното е във филма "Мъже в командировка" (1968). Участвал е във филмите Белият кон" (1969), телевизионния сериал "На всеки километър" (1969-1971), "Татул" (1972), "Зарево над Драва" (1974), "Реквием за една мръсница"(1976), телевизионният сериал "Записки по българските въстания" (1976-1980), "Умирай само в краен случай" (1978щ, "Сами сред вълци" (1979), "Приключенията на Авакум Захов" (1980), "Под манастирската лоза" (1980), "Източни пиеси" (2009), телевизионния сериал "Дървото на живота" (2013), "Денят на бащата" (2019) и др. Иван Налбантов е най-добрият рецитатор в България. Особен тип актьорско майсторство е рецитацията, според него.

 

"Броят на успелите в него е по-малък от броя на успелите в класическия театър. Иска се да си чел много поезия, за да можеш да избираш." Иван Налбантов е доцент по сценична реч в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстю Сарафов" (НАТФИЗ), като е преподавал сценична реч в екипа на Стефан Данаилов. Преподавал е и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Актьорът Иван Налбантов се изявява и като писател.

 

Първата му книга "Къси нощи" е издадена през 1978 г. Втората му книга е стихосбирката "Антракт", издадена през 1994 г. Следват "Една действителлност от думи" (1997) - пространно есе за Владимир Трандафилов, "Риба за царе" (1988) и др. През 90-те години на 20-и век е активен участник е в литературния салон "Кирил Христов". Иван Налбантов е носител на български и чуждестранни награди. Той е удостоен е с почетното звание "Заслужил артист". На 22 май 2015 г. е удостоен с почетния знак "Златен век" - печат на Симеон Велики на Министерството на културата, а на 24 май 2019 г. той получава Голямата награда "Аскеер" на театър "Българска армия" за цялостен принос към театралното изкуство.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени