Почина известната българска художничка проф. Ивана Енева

Тя е сред най-известните съвременни български художници, които творят и преподават в областта на керамиката

Проф. Ивана Енева
Проф. Ивана Енева Източник: Facebook

Отиде си проф. Ивана Енева. Тя е сред най-известните съвременни български художници, които творят и преподават в областта на керамиката, припомнят от Съюз на българските художници (СБХ), цитирани от БТА.

 

В последното си интервю за Националната художествена академия (НХА) казва: "За мен керамиката е начин на живот, а Академията - моята съдба". Ивана Енева е родена е на 29 август в Пирдоп. Завършва Техникума по керамика и стъкло и НХА през 1968 година в класа на проф. Венко Колев.

 

Била е преподавател по методика на изобразителното изкуство в Художествената гимназия в София и професор в катедра "Керамика" в НХА. Работи в областта на архитектурната керамика. Нейни фасадни и интериорни декоративно-монументални керамични пана се намират в обществени сгради в София, Добрич, Белоградчик, Смолян, Кърджали, Тополовград, Банско.

 

Член е на СБХ с многобройни участия в изложби. Била е член на международно жури на Пътуваща международна изложба на керамиката от Хърватия, Италия, Словения и Сърбия.

 

Творби на Ивана Енева са собственост на чуждестранни музеи, между които Международен музей на керамиката във Фаенца, Италия, Международна изложба на керамичната миниатюра и Международна пътуваща изложба на керамиката в Загреб, Хърватия, както и на частни колекции, между които и на президента Бил Клинтън, подарена му от българското правителство.

Още от "Култура"

Последни новини

Най-четени