Почина основателят на рок бандите King Crimson и Foreigner Иън Макдоналд

Макдоналд почина в дома си в Ню Йорк на 9 февруари 2022 г.

Иън Макдоналд
Иън Макдоналд Източник: Twitter

Музикантът Иън Макдоналд, основател на бандите King Crimson и Foreigner, е починал на 75-годишна възраст, съобщи Planet Six String.

 

Смъртта му беше потвърдена от сина му Макс, който написа във Facebook: "Дълбоко натъжен съм да ви кажа, че баща ми почина вчера от рак. Той беше невероятно смел и никога не губеше добротата си или чувството си за хумор, дори когато нещата бяха тежки. Баща ми беше брилянтен, интуитивен музикант, нежна душа и прекрасен баща. Той ще живее вечно чрез красивата си музика и любовта на своите фенове. Благодаря на всички ви".

 

Иън Макдоналд е роден в Остърли, Мидълсекс на 25 юни 1946 г. Той е английски музикант, станал известен като основател на прогресив рок групата King Crimson през 1969 г. и на Foreigner през 1976 г. 

Макдоналд служи пет години в британската армия като музикант. Неговият музикален талант варира от класически оркестър до танцови групи и рок.

 

През 2011 г. Макдоналд започва да работи с дългогодишната си съседка Линеа Бенсън и нейния съпруг Тед Зурковски, директори на нюйоркската театрална компания Frog and Peach Theatre Company. В сътрудничество със Зурковски, Макдоналд композира и изпълнява музика за китара и пиано, за да акомпанира на избрани шекспирови продукции и четени. Макдоналд почина в дома си в Ню Йорк на 9 февруари 2022 г. на 75-годишна възраст.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени