Почина режисьорът на "Москва не вярва на сълзи"

В края на юни Меншов бе включен сред първите петима кандидати на "Справедлива Русия" за изборите за Държавна дума

Владимир Меншов
Владимир Меншов Източник: РИА Новости

Народният артист на Руската федерация Владимир Меншов, режисьор на наградения с "Оскар" филм "Москва не вярва на сълзи", почина на 81-годишна възраст. Като причина за смъртта се посочва COVID-19, въпреки че според информацията на РИА Новости той е карал лека форма на коронавирусната инфекция.

 

"Загубихме нашия скъп приятел, който даде всичките си творчески сили и ярък талант на родното си филмово студио. Истински народен режисьор, чиито прекрасни филми са познати и обичани от милиони хора", пишат от филмовото студио "Мосфилм".

 

Владимир Меншов е роден на 17 септември 1939 г. в Баку. Завършва училище в град Архангелск и постъпва в Московския институт по кинематография. През 1965 г. продължава обучението си за режисьор. В голямото кино дебютира с главната роля в драмата на Алексей Сахаров "Човек на своето място" (1972 г.). Като актьор участва в много съветски и руски филми, включително в по-нови като "Нощна стража" и "Дневна стража" на Тимур Бекмамбетов.

 

Меншов обаче печели най-голяма известност като режисьор - с филма си от 1979-а "Москва не вярва на сълзи". През 1981 г. лентата е отличена с "Оскар" за най-добра чуждоезична продукция, става и най-касовият съветски филм в годината на премиерата си. В края на юни Меншов бе включен сред първите петима кандидати на "Справедлива Русия" за изборите за Държавна дума, които трябва да се състоят през септември. Режисьорът не присъства на конгреса на партията, най-вероятно заради заразяването си с коронавирус.

 

На 29 юни в болница с диагноза коронавирус бе приета и съпругата на Владимир Меншов - и изпълнителка на главната роля в "Москва не вярва на сълзи", Вера Алентова. Още една звезда от същия филм, актрисата Ирина Муравьова, бе заразена с COVID-19 и лежа в болница в края на 2020 г.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени