Почина вокалистът на легендарната унгарската група "Омега" Янош Кобор

Групата е създадена през септември 1962 в Будапеща от Янош Кобор и Ласло Бенко

Янош Кобор
Янош Кобор Източник: Shutterstock
Почина вокалистът на легендарната унгарска група "Омега" Янош Кобор. Тъжната новина съобщиха от групата във Facebook. "Омега" е една от най-успешните и дълго съществуващи унгарски рок групи. Създадена е през септември 1962 в Будапеща от Янош Кобор и Ласло Бенко. 
 
Първоначално "Омега" свирят кавъри на британски и американски рок парчета. През 1967 в състава се включват Тамаш Михай - бас китара и Габор Пресер на клавишните. През 1971 г. Джозеф Лаукс и Габор Пресер напускат групата, за да основат друга популярна унгарска формация "Локомотив ГТ". Към "Омега" се присъединява барабанистът Ференц Дебрецени и китаристът Дьорд Молнар и с тях групата запазва постоянния си състав за повече от 30 години.
 
През 1969 издават и първия си албум с авторски песни "10 000 lépés" ("10 000 стъпки"). В него е включена и най-известната им песен "Gyöngyhajú lány" ("Момичето с перлените коси"), особено прочута с това, че нейната мелодия е използвана от Scorpions в песента "White Dove", която се превръща и в един от най-големите хитове на немските величия.
 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени