Почина Волфганг Петерсен - режисьорът на "Троя" и "Подводницата"

Именитият германски режисьор беше на 81 години

Волфганг Петерсен и Харисън Форд
Волфганг Петерсен и Харисън Форд Източник: Фейсбук

Именитият германски режисьор Волфганг Петерсен е починал на 81 години. Той бе известен с филмите си Das Boot ("Подводницата"), "Приказка без край", "Еър форс 1", "Троя" и др. Според съобщението творецът е починал от рак на панкреаса в Лос Анджелис, заобиколен от семейството си. Смъртта е настъпила още в петък.

 

Петерсен бе уважаван както в Германия, така и в Калифорния, където е работил със звезди като Клинт Истууд, Дъстин Хофман, Харисън Форд, Джордж Клуни, Брад Пит, Рене Русо, Глен Клоуз през своята продължила повече от четири десетилетия кариера в киното.

 

Петерсен израства в Германия по време и след Втората световна война, а филмите са неговият морален компас, пише специализираното филмово издание Еmpire. Учи в най-старата хуманитарна гимназия в Хамбург и започва да поставя пиеси в местния театър "Ернст Дойч".

 

В края на 60-те години посещава Академията за кино и телевизия в Берлин, след което започва да режисира тв филми. Докато работи върху немския сериал Tatort, се среща с актьора Юрген Прохнов, който става негов приятел и дългогодишен сътрудник и който изпълнява главната роля във филма-пробив на Петерсен - "Подводницата".

 

Успехът му води до холивудски дебют на режисьора с фентъзи приключението "Приказка без край". След "Троя" (2004) и "Посейдон" (2006) той приключва с американското кино след две десетилетия успешни продукции като "Под прицел", "Зараза", "Перфектната буря" и др.

 

През 2016 г. обаче се завръща зад камерата в Германия, за да направи римейк на своя заснет 40 години по-рано тв филм Vier Gegen Die Bank. През годините името му е споменавано и във връзка с други високобюджетни проекти - като първия епизод на "Хари Потър" и екранизацията по "Играта на Ендър", но те се осъществяват с други режисьори.

 

Единствените си две номинации "Оскар" печели за своя немски филм "Подводницата" - за най-добър режисьор и най-добър адаптиран сценарий на 1981 г. Синът му Даниел Петерсен е също сценарист и режисьор.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени