Правят законодателни промени за опазване на обектите, паметници на културата

Ще бъдат сформирани работни групи с представители на строителния бранш, за да може след законодателни промени да започне процесът на изучаване на недвижимото културно наследство

"Къщата с ягодите"
"Къщата с ягодите" Източник: Zonanews
Необходимо е да се променят както структурата на Националния институт за недвижимо културно наследство, така и да се направят законодателни промени за опазване на обектите, паметници на културата, коментира пред БНР арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство.
 
"Съмишленици в този процес имаме в лицето на общините в България и координационния съвет на браншовите организации, които са в строително- инвестиционния сектор, които имат както експертизата, така и финансовата възможност да подпомогнат този процес", каза арх. Петър Петров. Ще бъдат сформирани работни групи с представители  на строителния бранш, за да може след законодателни промени да започне процесът на изучаване на недвижимото културно наследство.
 
"Този процес е изключително важен, защото дава законовата рамка на допустимите намеси в тези обекти. Докато тази законова рамка не съществува имаме неяснота и съответно не бихме могли да предотвратим определени неблагоприятни намеси в нашите културни ценности. Имаме исторически сгради, които са свързани с част от историята на комунистическата партия. Това са обекти  на явки, на тайни квартири, които  биха могли да  отпаднат. Друга част са обекти, които вече физически не съществуват, за които няма информация как да бъдат възстановени и в тези случаи трябва да се разгледат внимателно преди да се реши как да се процедира във всеки конкретен случай. Имаме основание да променим статута, режима и категорията на обектите. Всичко това подлежи на оценка", допълни още арх. Петър Петров.  Той съобщи, че процесът на издирване, изучаване и даване на статут на обектите недвижима културна ценност е спрял преди 30 години.
 
"Още тогава голяма част от тези обекти не са могли да бъдат включени в списъка с недвижими културни ценности. Много сгради с качества са останали извън списъка на обектите. Сега тези сгради са застрашени. Вчера имах нещастието да подпиша заповед за разрушаването на такава сграда в центъра на София. Тя не е защитена по никаква начин", завърши директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени