Празниците на Стария град в Пловдив честват своя 10-годишен юбилей

Тази година те са под мотото "Код памет", защото тяхното опазване трябва да е закодирано в паметта ни

Стария град - Пловдив
Стария град - Пловдив Източник: Wikipedia

Празниците на Стария град в Пловдив честват своя 10-годишен юбилей. Започват днес и ще продължат от 19-и септември. Тази година те са под мотото "Код памет", защото тяхното опазване трябва да е закодирано в паметта ни. Идеята за празниците е свързана с популяризирането на духовното-историческо наследство на територията на "Старинен Пловдив". Това са къщите, музеите, обичаите и традициите.


С помощта на артисти, музиканти, художници и научни специалисти екипът на Общинския институт "Старинен Пловдив" ежегодно кани своите граждани и гостите на Пловдив на запомняща се разходка в стария град. Официалното откриване на форума е днес в 20.30 часа при Античния театър с концерта "Пловдив в моето сърце".


"Празниците имат не малка история през годините. Започват като едно много кратко еднодневно събитие. През годините са надграждани. Свързани са преди всичко с усилието на Общинския институт "Старинен Пловдив" да се популяризира Стария град, като място наситено освен с културно-историческо наследство, но и с много културен живот – с изкуства, с присъствието на много творци, творили през годините и продължават да идват да творят в Стария град", разказва пред БНТ директорът на "Старинен Пловдив" Елена Кантарева.


"През цялата седмица от 13-и до 19-и септември сме приготвили различни събития. Опитали сме се да ги направим разнообразни. Започваме с откриване на една документална изложба, посветена на тепетата и на хълмовете в Пловдив. Следва откриващ концерт. В концерта ще се чества юбилея на известния изпълнител, пловдивчанинът Христо Кидиков. В него ще вземат участие много известни наши изпълнители", допълва още Кантарева.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени