Представиха най-новия български детски филм 3D DOCS "Тридидокс"

Историята е част от нашето минало, настояще и носталгията по бъдещет

Филмът може да бъде гледан на 1 ноември
Филмът може да бъде гледан на 1 ноември Източник: Zonanews

На 14 септември беше премиерата на най-новият български детски филм "Тридидокс" (3D DOCS) в кино "Одеон". Той може да бъде гледан на 1 ноември в Дома на киното. Филмът е част от дипломната работа на режисьора Димитър Шопов в НБУ при проф. Дюлгеров. Историята включва преплитане на детските игри от близкото минало, съдбите на бабите и дядовците от единственото албанско село, както и новите триизмерни технологии.


Историята е част от нашето минало, настояще и носталгията по бъдещето. 3D DОСS е серия дъвки с картинки, които децата колекционират. Около тях се заплита криминална драма, в която се забъркват иманяри, английски заселници и местната мутра на село Мандрица.


"Честно казано аз не мога да правя детско кино. Главните действащи лица са деца, но то е за порасналите деца, за нашето поколение, което порасна и преди 30 г. беше на 10. Забелязал съм, че не всички деца разбират филма, но го гледат с интерес, защото виждат едни деца, които играят в него. Следващият проект ще е нещо по-планинско. Нека децата да си починат до следващия филм." – казва пред БНР режисьорът Димитър Шопов.


"Децата се организират сравнително лесно. С петото отиване до с. Мандрица, където е сниман филмът. Там местните хора много ни помогнаха, за да организираме бързо процеса. Самите деца се появиха на мястото при петото ни отиване. Моята роля в рамките на снимките беше кетъринг. В селото имаше басейн и това беше бонбончето в случая, ако изпълнят работата, отиват на басейн. Нямам претенция, че правя класическо детско кино, също имам носталгия към онези времена, към готините детски филми, но саундракът е различен."- казва още Гавраилов.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени