Предстои второ издание на Фестивала на портретните филми

Фестивалът от 17 до 27 ноември ще протече под наслова "Да се почувстваме необичайно"

Фестивал на портретните филми
Фестивал на портретните филми Източник: ipffestival.com
Предстоят 10 дни на Международния фестивал на портретните филми (IPFF), в които в София, Пловдив, Велико Търново и Варна ще има прожекции на "филми, включващи образи и герои, разказващи истории, разчупващи повърхността на възприятията и достигащи до сърцевината".
 
"През 2020 г., въпреки трудното време, в първото издание постигнахме обогатяване с кинообмен на различни идеи. Надяваме се и тази година да сме доволни", сподели пред Радио София Ана-Мария Сотирова, основател на фестивала. Засега фокусът е върху късометражно кино. Филмовият портрет може да е биографичен, но може да е и документален, и художествен, дори експериментален. Възможно е филмът да е автопортрет, колективен или алтернативен портрет, съобщава БНР.
 
Фестивалът от 17 до 27 ноември ще протече под наслова "Да се почувстваме необичайно". Това е обусловено както от различните кино категории на форума, така и от времето, в което живеем, допълни Джули Хаджолян, програмен директор на фестивала.
 
Понеже става на късометражно кино, много често авторите прибягват до експериментални похвати, за да кажат много в малкото време и с малко средства. Но от това филмът става още по-интересен, с индивидуални, субективни гледни точки, каза още Хаджолян. В програмата се включват както утвърдени автори и герои, така и млади творци.
 
Сред съпътстващите събития на фестивала са фотоизложба (18 ноември в Дома на киното), - отворена дискусия, както и куиз "за портретно кино и не само". В София прожекциите и събитията са от 17 до 20 ноември в Дома на киното и в Културния център G8.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени