Продадоха Femme Accroupie на Пикасо за 24,6 млн. долара на търг в Хонгконг

На същия търг е продаден и натюрморт на нидерландския художник Винсент Ван Гог за 9,1 млн. долара

Продадоха Femme Accroupie на Пикасо за 24,6 млн. долара на търг в Хонгконг
Продадоха Femme Accroupie на Пикасо за 24,6 млн. долара на търг в Хонгконг Източник: Twitter/Sothebys
Картина на Пабло Пикасо бе продадена днес на търг в Хонконг за сумата от 24,6 млн. долара, съобщиха организаторите от аукционната къща Sotheby’s.
 
 
Sotheby's постави нов рекорд с продажбата на произведение на Пикасо в Азия за втори пореден сезон, пише в съобщението. Става въпрос за "Femme Accroupie (Клекнала жена) - любимият портрет на втората му съпруга и муза Жаклин.
 
На същия търг е продаден и натюрморт на нидерландския художник Винсент Ван Гог за 9,1 млн. долара. Това е единственият цветен натюрморт от ранния период на твореца, който се появява на търг след повече от две десетилетия.
 
За 10,3 млн. долара е продадена картина на китайско-френския абстракционист Чан Ю "Nu endormi (Спяща гола). Предполага се, че това е единствената широкоформатна маслена картина, в която моделът може да бъде ясно идентифициран като любимата на художника, се казва в описанието на аукционната къща.
 
Бюстът на император Наполеон Бонапарт на френския скулптор Огюст Роден е премахнат от търга, без да се посочи причината. Тази творба (1904-1909 г.) е оценена между 9 и 11,5 милиона долара. Бюстът бе смятан за изгубен от 30-те години на миналия век и до 2015 г. изкуствоведите не знаеха нищо за местонахождението на тази творба на Роден.
 
 
 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени