Продадоха Femme Accroupie на Пикасо за 24,6 млн. долара на търг в Хонгконг

На същия търг е продаден и натюрморт на нидерландския художник Винсент Ван Гог за 9,1 млн. долара

Продадоха Femme Accroupie на Пикасо за 24,6 млн. долара на търг в Хонгконг
Продадоха Femme Accroupie на Пикасо за 24,6 млн. долара на търг в Хонгконг Източник: Twitter/Sothebys
Картина на Пабло Пикасо бе продадена днес на търг в Хонконг за сумата от 24,6 млн. долара, съобщиха организаторите от аукционната къща Sotheby’s.
 
 
Sotheby's постави нов рекорд с продажбата на произведение на Пикасо в Азия за втори пореден сезон, пише в съобщението. Става въпрос за "Femme Accroupie (Клекнала жена) - любимият портрет на втората му съпруга и муза Жаклин.
 
На същия търг е продаден и натюрморт на нидерландския художник Винсент Ван Гог за 9,1 млн. долара. Това е единственият цветен натюрморт от ранния период на твореца, който се появява на търг след повече от две десетилетия.
 
За 10,3 млн. долара е продадена картина на китайско-френския абстракционист Чан Ю "Nu endormi (Спяща гола). Предполага се, че това е единствената широкоформатна маслена картина, в която моделът може да бъде ясно идентифициран като любимата на художника, се казва в описанието на аукционната къща.
 
Бюстът на император Наполеон Бонапарт на френския скулптор Огюст Роден е премахнат от търга, без да се посочи причината. Тази творба (1904-1909 г.) е оценена между 9 и 11,5 милиона долара. Бюстът бе смятан за изгубен от 30-те години на миналия век и до 2015 г. изкуствоведите не знаеха нищо за местонахождението на тази творба на Роден.
 
 
 

Още от "Култура"

Правят законодателни промени за опазване на обектите, паметници на културата

Ще бъдат сформирани работни групи с представители на строителния бранш, за да може след законодателни промени да започне процесът на изучаване на недвижимото културно наследство

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени