С балета "Спящата красавица" откриват днес фестивала "Сцена на вековете"

15 впечатляващи заглавия – опера, балет оперета, симфонична музика и мюзикъл са включени в основната и съпътстваща програма

Сцена на вековете
Сцена на вековете Източник: Община Велико Търново

Държавна опера-Стара Загора ще открие официално на 3 юли от 21.00 ч. шестото издание на Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете-2021" във Велико Търново със своята най-нова и изключително впечатляваща постановка на балета "Спящата красавица” от П. И. Чайковски. "Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Поставен е за първи път през 1890 г. на сцената на Марийнския театър-Санкт Петербург.

 

Постановката на Старозагорската опера е в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който дойде в Стара Загора по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера. Спектакълът ще бъде представен в съпровод на живо на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Владимир Бошнаков. Декорите на "Спящата красавица" са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева.

 

В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. В ролите на Аврора и принц Дезире ще танцуват примабалерината и носителка на "Кристална лира" Анелия Димитрова и очарователният солист Фиорди Лоха от Албания, Клара Пферер ще бъде Фея Люляк, Франческо Бориело ще се превъплъти в ролята на злата фея Карабос, Синя птица и Флорина ще изпълнят Каито Такахаши, Кодзуе Донака и др. След спектакъла община Велико Търново подарява на зрителите светлинното шоу "Царевград Търнов - звук и светлина".

 

Програмата на това издание е много богата. 15 впечатляващи заглавия – опера, балет оперета, симфонична музика и мюзикъл са включени в основната и съпътстваща програма на шести Летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" във Велико Търново. 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени