С пъстро шествие откриват Международния филмов фестивал "Златната липа" в Стара Загора

До 2 юни в залите на операта и библиотеката ще бъдат показани общо 40 филма от 16 държави

Държавна опера - Стара Загора
Държавна опера - Стара Загора Източник: Община Стара Загора

Фестивалът за ново европейско кино "Златната липа" започва днес в Стара Загора. До 2 юни в залите на операта и библиотеката ще бъдат показани общо 40 филма от 16 държави, информира БНР. Международно жури, с председател кинокритика проф. Божидар Манов ще определи новите носители на "Златната липа". Проф. Манов подчерта важността на фестивала: "Много важен акцент е, че фестивалът се концентрира върху ново европейско кино". На откриването на осмото издание на кинофестивала в Стара Загора тази вечер по червения килим първи ще премине актьорът Владо Пенев, който ще получи специалната награда "Златна липа" за цялостен принос в киното.

 

Още след церемонията по откриване на фестивала от 17,30 часа в залата на Държавна опера – Стара Загора ще бъде прожектиран български игрален филм "Рая на Данте" (2020)  с участието на Владо Пенев. Утре той ще засади и дръвче в Алеята на липите. Девет ленти са включени в конкурсната програма, обяви създателят не фестивала Магдалена Ралчева: "Много от най-новите европейски ленти, създадени през последните две години". За първи път сред тях е и филм от Финландия. Две от лентите са дебют на жени режисьори от Дания и от Грузия. Фестивалът се провежда с подкрепата на община Стара Загора, но за първа година не е получил подкрепа от министерство на културата, каза още Магдалена Ралчева: "Едно неглижиране. Това  все пак е едно събитие, което девет години на практика съществува".

 

Ще бъдат показани 14 български филма, а петте фестивални дни ще бъдат изпъстрени и с поредица от съпътстващи събития, в които зрителите ще имат възможността да се срещнат с режисьори и актьори от представените ленти. Акцентът в извънконкурсната програма е по традиция върху датското кино, като зрителите в Стара Загора ще могат да видят и лентата оценена с Оскар "Още по едно" на режисьора Томас Винтерберг. Във фестивала по традиция е отделено подобаващо място на детското кино, което ще има специален акцент на 1 юни – Международния ден на детето.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени