Скулптури на Тодор Тодоров ще бъдат представени в Брюксел

Събитието включва прожекция на документалния филм "Портрет на Тодор Тодоров"

Тодор Тодоров
Тодор Тодоров
Скулптури на Тодор Тодоров ще бъдат представени на първи март в българското посолство в Брюксел, информира за БТА Георги Вутов - сътрудник във ведомството в белгийската столица. Събитието включва прожекция на документалния филм "Портрет на Тодор Тодоров" и среща със скулптора, както и с художничката Даниела Тодорова, куратор на проекта и създателя на филма Симон Тодоров. Специален гост ще бъде заместник-министърът на културата Весела Кондакова. 
 
Арт проектът "Щрайх" ще гостува в Белгия три месеца и се реализира съвместно от Посолството на България в Брюксел, фондация "Аматерас" и белгийски партньори, с любезната подкрепа на Национален фонд "Култура" и Държавен културен институт към министъра на външните работи. Той е създаден от фондация "Аматерас" през 2021 по повод 70-годишния юбилей на скулптора. Реализирането му започна с мащабна изложба в галерия "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници. 
 
Тодор Тодоров е член на СБХ от 1984 г., както и на десет международни професионални организации в Европа и Азия. Познат с монументалните си творби в паркова и градска среда, както и със изложби от кавалетна скулптура у нас и в чужбина. Създава кинетични произведения, скулптури, задвижвани от вода и поредица от слънчеви часовници. Създател е на теория за скулптурата и природните елементи – "Елементалната скулптура". Има съвместни проекти със скулптори от цял свят, самостоятелни и групови изложби, участие в симпозиуми в страната и чужбина. Носител е на множество награди, а творбите му са притежание на частни колекции, музеи и големи световни компании. През последните няколко години Тодор Тодоров започва да прави звучащи интерактивни скулптури и така се ражда серията "Щрайх". Колекцията, реализирана в рамките на три години, е мотивирана от симбиозата между изпълнител и инструмент и рефлектира любовта на автора към музиката, която е важно вдъхновение за него в студентските му години. 
 
На националния празник на България трети март от 18:00 до 21:00 ч., в присъствието на автора, ще бъде открита изложба на скулптори от колекцията "ЩРАЙХ" в арт галерията Brigit на адрес Rue de Rollebeek 36. Изложбата ще продължи до 31 март. Втора експозиция в рамките на проекта ще бъде изложена в Банка Белфиус на адрес Rue De La Loi 82 от 1 март до 31 май. Вернисажът в Банка Белфиус ще се състои през април, отново в присъствието на автора.
 
Повече информация за предстоящите събития в рамките на проекта "Щрайх" можете да видите тук - https://www.facebook.com/BulgariaInBrussels.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени