Спектакалът "Ариадна на Наксос" с премиера в Софийската опера

Спектакълът се посвещава на 80-годишния юбилей на Анна Томова-Синтова

Софийска опера и балет
Софийска опера и балет Източник: Zonanews

"Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус е най-новата премиера на Софийската опера! Гледайте тази завладяваща история на 29 и 30 април от 19 часа, на 14 май от 19 часа и на 15 май от 16 часа в Софийската опера!

 

Спектакълът се посвещава на 80-годишния юбилей на една от най-големите примадони в света - българката Анна Томова-Синтова, която през цялото лято на 2021 година подготвя певците за предстоящата премиера. Г-жа Синтова твърди, че в живота винаги трябва да слушаме сърцето си и да преодоляваме трудностите по пътя си, защото само така човек може да израсте. Според Синтова епохата ни е страшно материална, но изкуството не може да съществува без капка идеализъм.

 

В едно действие настъпва вълнуваща метаморфоза - между живота и смъртта. Тук либретистът Хуго фон Хофманстал и композиторът Щраус третират темата за втория шанс в живота: дава ли се той, кога и защо?

Режисьорът Вера Немирова споделя, че в операта "Ариадна на Наксос" се събират два свята. Светът на т.н. "сериозна опера", "опера серия", дело на един млад композитор, който пише първото си произведение върху мита за Ариадна на Наксос и нейната среща не с бога на смъртта, а с този, който дарява любов и живот, Бакхус.

От друга страна са комедиантите от комедия дел арте, в който оживява уличният театър. Той идва със средствата на импровизацията и се вмъква в трагедията, оживява я и става комедия по либретото на Хуго фон Хофманстал.

 

Спектакълът
Спектакълът "Ариадна на Наксос" Източник: Софийска опера

 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени