Стартира подписка срещу кандидатурата на Саня Армутлиева за министър на културата

Инициатори на подписката са Десислава Миланова (актриса), Християн Георгиев (музикант) и Диляна Величкова (общественик). 

Саня Армутлиева
Саня Армутлиева

Ден, след като чалга певецът Станислав Трифонов обяви състава на проектокабинета на ИТН, срещу един от номинираните министри бе инициирана онлайн петиция. Подписката е изпратена до Трифонов и Тошко Йорданов. В нея се настоява да бъде избран друг човек за министър на културата. Като мотив за искането се посочва "Армутлиева бе системно свързвана с монопола над аудио съдържанието в електронните медии и редица други скандали в музикалния бизнес в България".

 

Инициатори на подписката са Десислава Миланова (актриса), Християн Георгиев (музикант) и Диляна Величкова (общественик). 

 

Пълният текст на петицията четете по-долу:

На 12.07.2021 г. Станислава (Саня) Армутлиева  бе предложена за министър на културата. За широката общественост е ясно, че през изминалите години г-жа Армутлиева бе системно свързвана с монопола над аудио съдържанието в електронните медии и редица други скандали в музикалния бизнес в България.

Ние, културните дейци, артисти и общественици сме категорично против тази кандидатура, защото се НУЖДАЕМ от достоен министър, който притежава образованието, опита, професионализма и съвестта да заеме тази отговорна позиция. В сферата на културата има наложителни и ключови въпроси, които трябва да получат навременни и адекватни решения, а това не би могло възможно да се случи, ако постът не е поверен на компетентен и почтен професионалист. 

Каква е компетенцията на г-жа Армутлиева извън музикалния шоубизнес и спорадичните роли на голям екран? Какви изобщо са критериите, за да се избере дадена (и конкретната) персона за министър на културата, освен лични връзки и познанства? 

България разполага с отлични професионалисти в тази област, с реален принос към  културата и ясна визия за специфичните проблеми на сектора. Молим да вземете предвид всичко това при избора на друг кандидат за министър на културата. Искрено се надяваме и вярваме, че следва на позицията да застане личност, която защитава не само собствените си интереси, но и работи добросъвестно и компетентно в името на българската култура.

 

С уважение,  

Десислава Миланова, актриса

Християн Георгиев, музикант

Диляна Величкова, общественик

 

13.07.2021 г. 

гр. София 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени