Сузана Кларк спечели британската Женска литературна награда

Романът "Пиранези" (Piranesi) е в жанра магически реализъм и е публикуван през 2020 година

Сузана Кларк
Сузана Кларк Източник: Wikipedia

Писателката Сузана Кларк спечели британската Женска литературна награда за романа "Пиранези". Романът "Пиранези" (Piranesi) е в жанра магически реализъм. Публикуван е през 2020 г. - 16 години след дебютното произведение на Кларк "Джонатан Стрейндж и мистър Норел", което стана световен бестселър, пише dnews.bg. Разказвачът в "Пиранези" е мъж, който живее в замък като лабиринт, изпълнен със статуи. Той е съвсем сам, ако не се брои посетител, когото нарича Другия. Това е цялата му вселена. Докато я изследва, мирогледът му се променя.


Писателката Барнардин Еваристо, която председателства журито, каза, че Кларк е "създала свят, надхвърлящ и най-необузданото ни въображение, който ни казва и нещо проницателно за това какво е да си човек."


Сузана Кларк е на 61 години. Тя страда от синдром на хронична умора и посвети наградата си на жените, борещи се с продължителни проблеми със здравето. Женската литературна награда е учредена през 1996 г., след като през петте предишни години нито една писателка не е включена в краткия списък на наградата "Букър". За нея могат да кандидатстват англоезични авторки от цял свят.


Предишното й име беше "Ориндж". Бронзовата й статуетка "Беси" е съпътствана от чек за 30 000 британски лири (41 000 долара). Печелили са я Ан Патчет, Мерилин Робинсън, Али Смит, Чимаманда Нгози Адичи, Зейди Смит.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени