Великият Жан-Пол Белмондо почина на 88 години

Белмондо е играл в над 80 филма

Жан Пол Белмондо
Жан Пол Белмондо Източник: Pinterest

Жан-Пол Белмондо - един от най-прочутите френски актьори в света, почина на 88 години в дома си в Париж, съобщи Франс прес. Неговото име се свързва с френската нова вълна в киното от 60-те години на XX в. Играе във филми на Ален Рене, Франсоа Трюфо и Жан-Люк Годар. Той е роден на 9 април 1933 г. в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейството на скулптор. Не се представял добре в училище, а се занимавал главно с бокс и футбол. Родителите му се развеждат, а мечтата му била да стане актьор. Париж по това време е един от градовете, които давали най-добра възможност за реализация в Европа и Жан се възползва от това, като записва да учи драматично изкуство в парижката Консерватория. Първата му роля е на Д'Артанян в "Тримата мускетари" от 1959 г.

 

Световна известност придобива с "До последен дъх" и "Лудият Пиеро". Още няма 27 години, когато Жан-Люк Годар му поверява главна роля във филма "До последен дъх". След това участва във философския филм на Жан-Пиер Мелвил - Приест (1960) и в криминалето Fingerman (1963). През 70-те години на миналия век започва да се снима в комерсиални филми. Голяма част от кариерата му минава в съперничество с друга звезда на френското кино – Ален Делон. Двамата правят заедно два филма - "Борсалино" (1970) и "Бащи трепачи" (1998). До средата на 80-те образите на героите на Белмондо са главно смели авантюристи или цинични герои.

 

Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които той почти винаги изпълнява сам. Един от най-хубавите филми с негово участие е "Професионалистът" (1981), в който той изпълнява ролята на френския таен агент Жос Бомон. Автор на музиката е друг световен талант - композиторът Енио Мориконе. С напредването на възрастта Белмондо се концентрира в работата си в театъра, където постига големи успехи. Основният му мотив за това е, че не иска хората да го запомнят като дядка в киното. Белмондо е играл в над 80 филма и има над 40 роли в театъра в богатата си филмова и театрална кариера.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени