Виенският танго квинтет ще свири за първи път в България

Програмата ще предложи на българската публика любими южноамерикански пиеси

Виенският танго квинтет със солист Хулиан Енао
Виенският танго квинтет със солист Хулиан Енао Източник: Alexander Uhl
Точно в дните преди Свети Валентин у нас за първи път ще свири Виенският танго квинтет, ръководен от Ронен Нисан, съобщава БНР. Солист ще бъде тенорът Хулиан Енао, а както подсказва името на състава, програмата ще предложи на българската публика любими южноамерикански пиеси – и не само танго, но и други познати и обичани стилове. На 12 февруари това латинопътешествие ще премине през Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив (по покана на Пловдивската опера), а в неделя, 13 февруари, и в столичната камерна зала "България".
 
За родения в Израел Ронен Нисан, който е основател на квинтета, това не е първо гостуване на наша сцена:  
 
"Всъщност аз съм дипломиран оркестров диригент, но тъй като първата ми специалност е класическа китара и като всеки млад класически китарист аз винаги съм искал да свиря (и съм го правил) и на електрическа китара, и на бас китара, винаги съм се старал да живея в тези два различни свята – класиката и кросоувъра. 
Завърших колежа Менъс в Ню Йорк и преди 26 години се преместих във Виена. Първоначално работех като асистент-диригент в няколко оперни театъра, след което поех ръководството на хор и камерен оркестър "Свети Стефан", с които изпълнявахме основно църковна музика. Но през това време аз дирижирах и други симфонични оркестри – в Аржентина, в Турция и в други страни, а имах участия и в кросоувър проекти - като една програма, наречена "Класическа музика от класически холивудски филми". С такъв тип концерти гостувах и в България преди 5-6 години – във Велико Търново и Стара Загора."
  
През 2014 г. е формиран Виенският танго квинтет – ансамбълът, с който Ронен Нисан засвидетелства пред широката аудитория страстта си към южноамериканската музика. Явно тангото е мощен генератор на емоции.
 
"Абсолютно, така е! - казва маестрото - Тангото е много привлекателно за музикантите като цяло – и джазовите, но и класическите. Ако трябва да съм честен, не мога да кажа защо, не мога да посоча точната причина то да ме вълнува. Но мога да споделя от личен опит, че тангото е много силна и страстна музика, танцът също е въздействащ. Всички обичаме музиката, която ни вълнува. От друга страна това е изискана, но доста сложна музика. Тя има собствен език и да се научи си е предизвикателство само по себе си. А аз, като всички музиканти, обичам предизвикателствата. Мисля че това са емоции, които споделяме всички в групата. Като се започне с нашия солист – тенора Хулио Енау, който е оперен изпълнител, и се стигне до останалите: цигуларя Даниел Ариас-Олгин, пианиста Пабло Рохас, Милош Аврамович – бандонеон и Анджелика Мартинес – бас – всички ние сме музиканти с класическо образование, и все пак споделяме обща страст към тангото."

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени