Започва седмото издание на кино-литературния фестивал "Синелибри"

Над 80% от кинотворбите, които ще бъдат показани по време на фестивала, са премиерни за България

Фестивал "Синелибри" 2021
Фестивал "Синелибри" 2021 Източник: cinelibri.com
49 филма и 37 специални събития са включени в седмото издание на кино-литературния фестивал "Синелибри". Във  фокуса са филмирани литературни произведения. Фестивалът започва днес и ще продължи до края на месеца, пише БНР. Фестивалът "Синелибри" е посветен на 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Затова и мотото тази година е "Божествена комедия", каза директорът на фестивала Жаклин Вагенщайн:
 
"Данте Алигери се смята за бащата на италианския език и естествено "Божествена коедия" е най-важното му произведение. В него има изключително много символика. Една от тях е търсенето на щастието и пътят към рая и е подходяща тема за фестивала, в който освен всичко друго залягат много италиански филми, имаме възможност да направим безплатна лекция на тема "Пътят към щастието" на Елиза Боева".
 
Над 80% от кинотворбите, които ще бъдат показани по време на фестивала, са премиерни за България. Откриването е тази вечер в зала 1 на НДК с най-новия филм на Пол Верховен "Бенедета" с номинация "Златна палма" от кинофестивала в Кан и определян от критиката като скандален.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени