"Здравейте, аз съм Наско" сменя цялото ръководство на фонд "Култура"

Категоричен отказ да подадат оставки е бил деклариран от Велико Маринчевски, Цанко Василев и Елена Николова

Министерство на културата
Министерство на културата Източник: Zonanews

Министърът на културата Атанас Атанасов е поискал и приел оставките на ръководството на Национален фонд "Култура". Това е станало по време на видеоконферентна среща на Атанасов с управителния съвет на фонда, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

 

Атанасов е мотивирал искането си с "цел поставяне на ново начало на работата" на фонда. Още в началото на срещата стана ясно, че няколко часа по-рано до министъра са  изпратени две заявления за напускане - от д-р Мирена Станева, изпълнителен директор на Национален фонд "Култура", и от д-р Нели Стоева, главен асистент в Катедра "История и теория на културата" на Софийски университет "Св. Кл. Охридски" и член на Управителния съвет.

 

И двете оставки са придружени с професионално обосновани аргументи и бяха приети от министър Атанасов, като той изрази благодарност за отдадената работа във Фонд "Култура" през последните няколко месеца.

 

Основен аргумент за искането на оставките на УС на Национален фонд "Култура" бяха натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани. Министър Атанасов подчерта неколкократно, че осъзнава персоналната отговорност, която носи за избора на членовете на Съвета, но и че при условията, в които в момента се налага вземането на решения, водещ става компромисът.

 

"Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете на Управителния съвет на Национален фонд "Култура" е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда – не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си.", споделил министър Атанасов.

 

По думите му той "напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет".

 

Напълно съгласен с всички, изложени от министър Атанасов аргументи, е бил и композиторът проф. Христо Йоцов. Последвали са оставките и на председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, представителят на Министерство на финансите Георги Керезов и  заместник изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в България Теодора Дачева.

 

Категоричен отказ да подадат оставки е бил деклариран от Велико Маринчевски, директор в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура, и Елена Николова, представител на Министерство на културата.

 

Решенията на Ирина Гъркова, заемала последователно длъжностите "съветник по духовност и култура" и "секретар по духовност и култура" в Администрацията на президента и писателката Силвия Чолева, ще бъдат изпратени допълнително в писмен вид.

 

Работата в администрацията на Национален фонд "Култура" продължава усилено, а съвсем скоро ще бъдат обявени и механизмите за избор на нови членове на Управителния съвет, като д-р Мирена Станева ще продължи да изпълнява длъжността на изпълнителен директор до провеждането на процедура по избор.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени