"Земя на номади" спечели награда "Оскар" за най-добър филм

В категорията "Най-добра поддържаща женска роля" номинирана беше и българката Мария Бакалова, но статуетката отиде при Юн Ю-джун за "Минари"

Земя на номади спечели наградата "Оскар"
Земя на номади спечели наградата "Оскар" Източник: Getty Images

Драмата "Земя на номади" спечели наградата "Оскар" за най-добър филм, а играещата главната роля в него - Франсис Макдорманд, беше отличена за най-добра актриса. Лентата донесе на Клои Чжао приза за най-добър режисьор. Това е първи "Оскар" за 39-годишната Чжао. В "Земя на номади" се разказва за финансово затруднени хора, живеещи във ванове, които пътуват из Америка и се захващат с различни работи в опит да свържат двата края. 

 

"Искаме да благодарим на всички сърца и умове, които се събраха, за да се създаде този филм. Искаме да изразим благодарността си на общността на номадите. Благодарим, че ни припомнихте как изглеждат истинската милост и добрина", каза Клои Джао от сцената, след като получиха статуетката за най-добър филм. Франсис Макдорманд беше отличена за ролята си в "Земя на номади". "Нямам думи, безмълвна съм", каза от сцената.

 

Наградите са безпрецедентен триумф за филм, режисиран от жена, с жена в главната роля. "Земя на номади" беше фаворитът на церемонията, след като доминира в холивудския награден сезон. Това е третата златна статуетка за Франсис Макдорманд в категорията за най-добра женска роля. Това я поставя в историческа позиция – тя е жената с най-много Оскари след Катрин Хепбърн. Изненадващо, но съвсем заслужено, Оскарът за "Най-добра мъжка роля" беше връчен на ветеранът в киното Антъни Хопкинс за ролята му в "Бащата". Самият Хопкинс не беше в залата.

 

 

Очакваше се в тази категория посмъртно да бъде отличен Чадуик Боузман. Дори сценаристите на Оскарите очевидно бяха изненадани, тъй като за разлика от предишни години последната категория беше именно за мъжката роля в очакване, че тя ще отиде за Боузман.

 

В категорията "Най-добра поддържаща женска роля" номинирана беше и българката Мария Бакалова, но статуетката отиде при Юн Ю-джун за "Минари". Йо-Джонг е и първата корейска актриса, която печели тази награда и едва втората азиатка. В категорията "Най-добра поддържаща мъжка роля" беше отличен Даниел Калуя от "Юда и черният месия".

 

 

Церемонията по раздаването на 93-тите награди "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство и наука се предаваше на живо от историческата гара "Юниън стейшън" в центъра на Лос Анджелис. Британката Емералд Фенъл спечели първия за вечерта "Оскар". Той е за най-добър оригинален сценарий на филма "Момиче с потенциал".

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени