Журито на Берлинале обяви първите победители на кинофестивала

"Златна мечка" за най-добър късометражен филм получи работата на режисьорката от Молдова Олга Луковинкова за работата си "Моят чичо Тудор"

Берлинският кинофестивал
Берлинският кинофестивал Източник: Berlinale

Журито на Международния кинофестивал в Берлин обяви първите лауреати - победителите в категорията за най-добър късометражен филм, съобщи сайтът на кинофеста. "Златна мечка" за най-добър късометражен филм получи работата на режисьорката от Молдова Олга Луковинкова за работата си "Моят чичо Тудор". Кинотворбата е копродукция на Белгия, Унгария и Португалия. Филмът е посветен на осмислянето на детска травма от страна на главния герой. Журито отбелязва "личното мъжество в комбинация със забележителното кинематографично майсторство" на авторката на наградения късометражен филм.


Със "Сребърна мечка" за късометражен филм, която е наградата на журито, беше отличена работата на китайския режисьор Чжан Далей "Day is Done" (Отиващият си ден). В нея се разказва за вълнуващата среща на внук с дядо си. Според журито "художествената постановка изглежда крайно естествена и ненатрапчива" и чрез нея е създаден един "изпълнен с чувства семеен портрет".

Стана известно и заглавието на късометражния филм, който ще бъде номиниран от Берлинале за наградата на Европейската киноакадемия - "Великденски яйца" на Николас Кепенс, копродукция на Белгия, Нидерландия и Франция.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени