Александър Йорданов: Предложението на Асен Василев за ротация на председателя на НС е глупаво и шантаво

Ако ги нямаше тези 2 години и  ГЕРБ управляваше, България щеше да е в Еврозоната и Шенген, категоричен е евродепутатът

Александър Йорданов
Александър Йорданов Източник: Zonanews

Предложението за ротация на председателя на НС е глупаво и шантаво, такова нещо няма в демократичната практика на Европа. Това каза за БНТ Александър Йорданов, евродепутат от ЕНП.

 

"В ЕП е различно, защото там са представени 27 страни. И ротирането се приема, защото парламентът е стабилен – с мандат от 5 години. Предлагам още днес от ПП да се откажат от този път и да се върнем към нормалната парламентарна практика, а именно първата сила да излъчи човек и останалите да го гласуват и парламентът да започне нормално работа", допълни Александър Йорданов.

 

Отношението на Борисов не може да се формира от ген. Атанасов, а от българските граждани на избори. Направи ми впечатление на първото заседание на НС всички, които говореха срещу Борисов, искаха да си поговорят с него, да се снимат. Това говори, че тези хора са политически лицемери, подчерта евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ-СДС.

 

Никой няма право да се намесва в работата на една партия, ако не е неин член. Нека всеки си гледа своя партиен дом. ГЕРБ си е избрала лидера, има си ръководство, и правилата на демокрацията са такива, че винаги за премиер се издига лидерът на партията. Когато лидерите влизат в правителство, така се поема политическа отговорност. И ако се провалят, тези партии ще загубят следващите избори. Както НДСВ, припомни Йорданов. 

 

Според него договорката за Гешев е противоконституционна. "Има национални задачи, които ЕС очаква да изпълним. Шенген, ПВУ и Еврозоната. Евроатлантическата интеграция е важна, защото Европа не може да приеме руската агресия за нормална. По този въпрос ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ поне на думи са на едно мнение", коментира бившият председател на НС през първата половина на 90-те години на миналия век. 

 

Вижте състава на парламента – ако тези 2 сили се обединят, ще има стабилно мнозинство с 4-годишен хоризонт. Тогава наистина ще може да се свърши работа, изтъкна Александър Йорданов. 

 

Не може с 24% от изборите да искаш 100% от твоята програма да се реализира. ПП-ДБ говорят като неокомунисти – крайно, безалтернативно, да налагат волята си на всяка цена, да нарушат принципи. Това е една градска левица, но левица извън БСП, бе неговият коментар за онези, които създателят им Радев нарече "шарлатани". 

 

Ако ги нямаше тези 2 години и  ГЕРБ управляваше, България щеше да е в Еврозоната и Шенген. А Борисов иска да създаде кабинет с тях, защото такава е волята на народа, защото вижда реалната картина. Той иска България да успява, не само партията му да успява. В СДС това го разбрахме, защото и ние имаме този опит, добави Александър Йорданов.

 

При такава коалиция и 2-те партии ще спечелят от нея. Тази евроатлантическа основа ще управлява и на местна основа. Тук няма място за конфронтация, а за разширяване на демокрацията от центъра към останалите населени места, убеден е евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ-СДС. 

 

Не препоръчвам на ГЕРБ-СДС коалиция с БСП. По-добре компромис с ПП-ДБ за да имаме демократично управление. Има и опция старата коалиция – ПП-ДБ + БСП и ИТН. Но това ще е слабо правителство, лош вариант за България, зключи Йорданов.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени