"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС увеличава подкрепата до 26,5 %, ПП-ДБ и Възраждане в люта битка за второто място

Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" заяви пред bTV, че има сериозна мобилизация в "ДПС - Ново начало", която към момента топи бързо разликата с "Алианс за права и свободи"

Изследване на "Алфа Рисърч"
Изследване на "Алфа Рисърч" Източник: Скрийншот видео кадър

Седем партии ще успеят да влязат в 51-ото Народно събрание, ако изборите бяха днес. Това показва проучване на "Алфа Рисърч", направено между 20 и 23 октомври със собствени средства.


Според социологическата агенция ГЕРБ-СДС ще спечели убедително парламентарния вот, като за партията ще гласуват 26.5% от твърдо решилите да отидат до урните. Битката за второто място обаче ще е сериозна и до последно няма да се знае кой ще я спечели. За ПП-ДБ гласа си ще дадат 14.9%, а за "Възраждане" - 14.2 на сто.


Разликата между четвъртата и шестата партия е само 0.7 процентни пункта, което прави борбата между три политически сили непредсказуема до последно. "Алианс за права и свободи" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е четвърта политическа сила със 7.9% подкрепа, докато "ДПС - Нова начало" на Делян Пеевски събира 7.4% от вота. За БСП пък ще гласуват 7.2%.


"Има такъв народ" е последната сигурна партия в бъдещия парламент. За формацията на Станислав Трифонов гласа си ще дадат 6.1 на сто. Близо до прескачане на бариерата за влизане в Народното събрание е партия МЕЧ на Радостин Василев, за която ще гласуват 3.8%. 3 на сто от анкетираните са заявили, че ще те отидат до урните, за да гласуват с "не подкрепям никого".


Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" заяви пред bTV, че от проучването може да се направи извод, че ще има много ниска избирателна активност. От агенцията отчитат, че все пак може да има малка вълна от хора, които в последния момент решат да гласуват и затова прогнозират активност от 30-32%.

 

Димитрова отбеляза, че има сериозна мобилизация в "ДПС - Ново начало", която към момента топи бързо разликата с "Алианс за права и свободи". Според нея в началото на кампанията избирателите на ДПС не са знаели все още на чия страна да застанат и след като са се ориентирали кого подкрепят започнало покачването на процента на формацията на Пеевски.

 

Проучването е проведено от агенция "Алфа Рисърч" със собствени средства. То е проведено в периода 20 - 23 октомври сред 1000 пълнолетни граждани чрез стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

Още от "Мнения и анализи"

"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС увеличава подкрепата до 26,5 %, ПП-ДБ и Възраждане в люта битка за второто място

Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" заяви пред bTV, че има сериозна мобилизация в "ДПС - Ново начало", която към момента топи бързо разликата с "Алианс за права и свободи"

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Севернокорейските военни ще позволят на Путин да избегне мобилизацията

Украинските медии съобщиха, позовавайки се на анонимни източници от военното разузнаване, че руската 11-а въздушнодесантна бригада (ВДВ) формира "батальон" от 3000 души, съставен от севернокорейски граждани

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени