Диагноза: 1/3 от българите искали да живеят пак при диктатора Тодор Живков

В изследването на социолозите към парламента Априлското въстание остава на дъното на важните исторически събития

Социологическо изследване (социологическо проучване)
Социологическо изследване (социологическо проучване) Източник: Zonanews

33 години след идването на демокрацията и 25 г. след смъртта на съветския сатрап и комунистически диктатор Тодор Живков (които се навършиха на 5 август) 1/3 от българите все още искат да се върнат обратно във времената на тоталитарната болшевишка диктатура преди 1989 г.

 

Националното самосъзнание на българите
Националното самосъзнание на българите Източник: НЦПИ

Това става ясно от социологическо проучване, проведено от Националния център за парламентарни изследвания (НЦПИ). В анкетата са участвали 1000 души от цялата страна - представителна за пълнолетното население извадка. Тя е проведена в периода 6 - 20 юни и е на тема националното ни самосъзнание. А резултатите са публикувани на  сайта  на Народното събрание.

 

На въпрос: "Ако можехте да избирате, в кой от следните исторически периоди бихте искали да живеете?", 32,6% посочват времето на Тодор Живков.

 

На второ място сред желанията да се върнат с "машина на времето" идва ранната демокрация след 1989 г., която е посочена от 28,1%. Далеч по-назад в класацията за предпочитаните исторически периоди са тези на царете Борис III (8%) и Фердинанд (2%).

 

Ако можехте да избирате в кой исторически период бихте искали да живеете
Ако можехте да избирате в кой исторически период бихте искали да живеете Източник: НЦПИ

Милеещите по времената на соца са със силно изразени "национално-патриотични" (а иначе, на практика русофилистични) нагласи и повечето са живели по времето на Живков, което е крайно парадоксално, защото комунистическа България бе най-близкият сателит на Съветите и на практика бе с "ограничен суверинитет", известен като "доктрината Брежнев".

 

В анкетата са ги избрали 53% от интервюираните на възраст над 59 години, 60% от нискообразованите и 57% от крайно бедните Повечето са жители на села или малки градове. С точно обратния профил са респондентите, избрали ранната демокрация - те са на възраст между 30 и 39 години, с добро образование и висок стандарт на живот, живеят в столицата или в областните центрове.

 

В изследването на социолозите към парламента Априлското въстание остава на дъното на важните исторически събития.

 

Кои са най-славните моменти в историята на България
Кои са най-славните моменти в историята на България Източник: НЦПИ

Същевременно преходът след 1989 г. и комунистическият режим са в първата тройка на събитията, които будят най-голямо разочарование, редом с падането на България под византийско и османско владичество.

 

Личността на диктатора Тодор Живков изпъква и в още една статистика - тази за личностите, допринесли в най-голяма степен за развитието на България. Там първият държавен и партиен ръководител на комунистическа България се нарежда на 7-о място и въпреки скромните си 6% изпреварва хан Аспарух, княз Борис I и Стефан Стамболов.

 

Кои личности в българската история са допринесли в най-голяма степен за развитието на България
Кои личности в българската история са допринесли в най-голяма степен за развитието на България Източник: НЦПИ

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени