Доц. Петър Чолаков: Нинова е в незавидна ситуация – връща се на "Позитано", където не я чакат с хляб и сол

"Корнелия Нинова прехвърля ядовете от болната глава на здравата, опитва се да отклони вниманието на партията от себе си и от проблемите" - казва политологът

Доц. Петър Чолаков
Доц. Петър Чолаков Източник: ТВ Европа

"Сега Корнелия Нинова е в незавидна ситуация – вече не е във властта, връща се на "Позитано", където не я чакат с хляб и сол. В такава ситуация хитрият политик намира изкупителна жертва, върху която да се фокусират негативните емоции", коментира пред БНР доц. Петър Чолаков от Института по социология и философия на БАН.

 

"Корнелия Нинова прехвърля ядовете от болната глава на здравата, опитва се да отклони вниманието на партията от себе си и от проблемите, което тя би трябвало да е отчела като лидер на БСП, и ги прехвърля върху тези три личности", смята Чолаков относно очакваното разглеждане на темата за членовете на Националния съвет на БСП, които заеха министерски постове.

 

"Драмата на БСП не може да бъде драма на Корнелия Нинова. Ако дотам се сведат нещата, много жалко за тази партия", подчерта социологът.

 

"В интерес на президента Радев е служебният кабинет да се справи с кризата и той има точно такава цел – да направи всичко възможно да извади страната от кризата", отбеляза той.

 

"От друга страна не трябва да се всява паника. Върви някаква такава нишка. Не трябва да се стресират хората допълнително".

 

Според него геополитически завой няма да има, но президентът е дал сигнали "да се стреля във всички посоки" – да не се нарушава "дружбата с Брюксел и НАТО", но да има и известно затопляне на отношенията с Русия.

 

"Много е трудно да се каже дали общо явяване на изборите между ПП и ДБ ще доведе до по-голям резултат, "или ще се прострелят в краката", каза доц. Чолаков.

 

Той не очаква ПП и ДБ да дадат предизборна заявка, че ще се прегърнат с ГЕРБ, на този етап няма да има затопляне на отношенията с ГЕРБ, но ако след изборите има засилено представителство на радикални формации, то тогава могат да се търсят други решения.

 

"Много ще бъде интересна политиката в сферата на енергетиката на служебното правителство, защото ДПС има доста интереси в тази сфера", посочи още Петър Чолаков.

 

"Ако има затопляне на отношенията с "Газпром", да не се окаже, че всъщност в ДПС са много доволни от това" - пита той.

Още от "Мнения и анализи"

Дипломатическите усилия да се намери международна подкрепа за Киев или Москва се сблъскват в Африка

Руските официални лица използват брутална пропаганда и конспиративната концепция за елита на т.нар. "златен милиард", за да се снабдят със съюзници

Прочетете повече прочетете повече

Виктория Георгиева: Избирателите не търсят промяна (колкото и да ни се внушава друго), а стабилност

" От общо явяване с ПП интерес имат само ДБ, а ПП имат най-много какво да губят, поради което не им трябва и такъв воденичен камък на шията" - смята Георгиева

Прочетете повече прочетете повече

Мартин Владимиров: Настояваме България да се разбере за общо закупуване на природен газ с Гърция и Румъния. Този от инт

"Заради по-голямото потребление и търсене, които трите страни ще реализират, ние можем да договорим един изгоден дългосрочен договор за доставка на природен газ с някои от най-големите доставчици" - каза той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени