"Галъп": ГЕРБ печелят с 6% пред ПП-ДБ при избори днес

При нови предсрочни избори активността би била около 35%

ГЕРБ печелят с 6 процента пред ПП-ДБ при избори днес
ГЕРБ печелят с 6 процента пред ПП-ДБ при избори днес Източник: БНТ

При избори днес ГЕРБ биха взели с над 6% повече гласове от ПП-ДБ. Това сочат данните от проучване на агенция "Галъп", проведено по поръчка на БНТ.

 

Според резултатите ГЕРБ биха получили 26.4% подкрепа, а ПП-ДБ – 19.6%. "Галъп" посочват като трета политическа сила "Възраждане" с 14.8%. Разликата с ДПС би била минимална в рамките на статистическата грешка. За формацията на Ахмед Доган прогонозата е, че била получили 14.7%. БСП биха взели 10.6%, а ИТН – 5.1%.

 

При нови предсрочни избори активността би била около 35%. Това са хората, заявили, че със сигурност ще отидат до урните. Малко над 3% от тях била гласували с "Не подкрепям никого".

 

Според данните съотношението между доверие и недоверие е 39.5% към 43.9%. Парламентът регистрира 12.5% доверие и над 80% недоверие. Доверието в правителството е 15.1%, а недоверието – над 75%.

 

"Доверието в основните политически фигури на централната власт също показва челна позиция на Румен Радев, а доверието спрямо основните партийни лидери е пропорционално на подкрепата за партиите им. По правило у нас недоверието към публични фигури е много по-високо от доверието. Различна е и степента на запознатост, а винаги има и различна по величина група, която се колебае в отговора си. Изключението напоследък обикновено е президентът – където стойностите на доверие и недоверие са близки. Доверието в Мария Габриел е 24,9% , а недоверието – 52%. 16,9 на сто имат доверие на Николай Денков, а 67,5% нямат доверие. Доверието в председателя на Народното събрание Росен Желязков е 14,2%, а недоверието е 56,9%", казват от "Галъп".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени