Ген. Съби Събев: Изпитвам срам от нелепата позиция на страната ни за Украйна

На днешната дата през 2004 г. станахме официално пълноправен член на НАТО

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев Източник: БГНЕС

Ген. Съби Събев
Фейсбук

29 март 2004 г.- понеделник. На този ден България официално стана пълноправен член на НАТО, събитието бе особено важно за мен. Към този момент бях национален военен представител на страната в Главната квартира на НАТО - Брюксел. Станах свидетел и участник в тържествената церемония по издигането на националния ни флаг, която се състоя два дни по-късно на 02 април. Последваха напрегнати дни по интегрирането на военното представителство на страната ни, което оглавявах, в дейността на Военния комитет на НАТО и подчинените му комитети и работни групи.
Днес страната ни посреща тази годишнина в незавидно положение с отношението и позицията си към кризата в Украйна. България, благодарение на своя президент и правителство се снишава и не заема напълно солидарна позиция към страната-жертва на агресията, и стана изключение заедно с Унгария, от останалите съюзни държави, отказвайки да предостави макар и минимална военна помощ на украинските бранители. В личен план, изпитвам срам от нелепата позиция на страната си. Незавидно е положението и на хората, които днес представят страната ни в НАТО.
Независимо от всичко, да ни е честита тази годишнина, с пожелание България да застане достойно в редицата на съюзните държави от Алианса!

Постът на ген. Съби Събев във фейсбук
Постът на ген. Съби Събев във фейсбук Източник: Скрийншот/Facebook


Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени