ГЕРБ-СДС помита "Промяната" с 10 % разлика, сочи изследване на "Сова Харис"

На второ място сред политическите лидери е Бойко Борисов с 37,5% подкрепа

Електорални нагласи според Сова Харис
Електорални нагласи според Сова Харис Източник: Сова Харис

Ако изборите бяха тази седмица, ГЕРБ-СДС биха получили 28,8% от действителните гласове и помитат "Продължаваме промяната", които могат да разчитат на 18,8% подкрепа, показва социологическо проучване на "Сова Харис".

 

 Фаворит за третото място се очертава БСП с 12,7%, което означава частично възстановяване на позициите на социалистите. Според "Сова Харис" въпросът за четвъртото място стои открит, въпреки че за "Възраждане" регистрират подкрепа от 10,4%, а гласовете за ДПС са 8,7%. 

 

"Демократична България" изглежда сигурен участник в следващия парламент с 5,7% от действителните гласове. Партиите на Слави Трифонов и Стефан Янев засега стоят над 4-процентната бариера съответно с 5,1% и 4,8% от действителните гласове. Очевидно оставащите дни от кампанията до изборния ден ще са от решаващо значение за утвърждаване на техните позиции. Прави впечатление и възходящият тренд на "Изправи се, България" (2,9%), които правят успешна кампания, отбелязват от "Сова Харис".

 

"В период на криза политическото лидество придобива голяма тежест. Решенията, които трябва да вземат хората, заемащи отговорни държавни позиции, имат дългосрочни последствия. По тази причина в настоящето изследване включихме индикатор, който класира водещите политици в страната. С други думи, искаме да разберем на кои личности избирателите биха доверили носенето на отговорността за решаване на тежките проблеми, произхождащи от кризисната ситуация", разкрива социологът Васил Тончев от "Сова Харис".

 

Кои са петимата водещи политици в България
Кои са петимата водещи политици в България Източник: Сова Харис

Очаквано водещата роля е на президента Румен Радев (44,9%), който в момента контролира и изпълнителната власт. На второ място се наложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (37,5%). Очевидно дългото му присъствие във върховете на властта и опитът, който е придобил лидерът на доскорошната опозиция, възвръщат доверието у него на значителна част от гласоподавателите. Търсенето на стабилност в този момент явно работи в негова полза.

 

Управлявалите последното редовно правителство Кирил Петков и Асен Василев са класирани съответно на трета и пета позиция. Явно върху тях се фокусират надеждите на избирателите от сектора, в който е позиционирана тяхната формация.

 

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова е четвърта, привличайки подкрепата от социалния вектор. Десетката се попълва от лидерите на формациите, които претендират да имат роля в следващия парламент, като Костадин Костадинов, Христо Иванов, Стефан Янев, Слави Трифонов и Мустафа Карадайъ. Мая Манолова също намира място сред първите 10, което показва, че присъствието й на политическата сцена е различимо и със сигурност ще се отразява положително върху подкрепата за ръководената от нея формация.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени