Тренд: ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи, битката за второто място остава с неясен край

7 сигурни формации в следващото Народно събрание, а 2 с шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас

Вие лично за коя от следните политически партии и коалиции, регистрирани за участие в предстоящите парламентарни избори, ще гласувате?
Вие лично за коя от следните политически партии и коалиции, регистрирани за участие в предстоящите парламентарни избори, ще гласувате? Източник: "Тренд"

ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край. "Възраждане" отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е "Продължаваме промяната-Демократична България" с 15.1% от гласуващите.

 

Коалицията около Ахмед Доган "Алианс за права и свободи" се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са БСП-Обединена левица (6.9%) и "Има такъв народ" (6.9%). Формацията около Делян Пеевски "Движение за права и свободи – Ново начало" се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

 

Партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и Величие (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство. Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията "не подкрепям никого" е 3,9%, но този процент се разпределя между всички участници в изборите.

 

Паспорт и методология на изследването
Паспорт и методология на изследването Източник: "Тренд"

7 сигурни формации в следващото Народно събрание, а 2 с шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 милиона и 2 милиона и 200 хиляди души, които биха упражнили правото си на глас. 

 

Как оценявате работата на парламента?
Как оценявате работата на парламента? Източник: "Тренд"

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната.  Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

 

Как оценявате работата на правителството?
Как оценявате работата на правителството? Източник: "Тренд"

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70%  изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

 

Как оценявате работата на президента?
Как оценявате работата на президента? Източник: "Тренд"

В проучването бяха тествани две твърдения относно евентуалните компромиси след изборите. Твърдението "след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство" събира подкрепата на 2/3 от пълнолетните българи, докато 19% са на мнение, че "ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори".

 

Кое от следните две твърдения за ситуацията след изборите е по-близо до Вашето мнение?
Кое от следните две твърдения за ситуацията след изборите е по-близо до Вашето мнение? Източник: "Тренд"

 

 

 

 

Още от "Мнения и анализи"

Тренд: ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи, битката за второто място остава с неясен кр

7 сигурни формации в следващото Народно събрание, а 2 с шанс да преминат бариерата. 2 милиона българи заявяват, че ще упражнят правото си на глас

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени