За народа и обществото остава за пореден път да пият една студена вода, измамени от поредния фалшив герой

Медийният блицкриг срещу Гешев и Цацаров - кризисен пиар и още нещо

Надежда Йорданова
Надежда Йорданова Източник: БТА

"Ще използваме целия ресурс на държавата срещу Иван Гешев"! Това признание в края на миналата година направи лично правосъдният министър Надежда Йорданова в ефира на една от големите национални телевизии. Във всяка нормална демокрация тази брутална закана щеше да предизвика вълна от възмущение и дори вероятно оставката на самозабравилия се властник.

 

У нас, обаче, тука е така. Никой не бе скандализиран от циничната заплаха за саморазправа с правовия ред. Нещо повече – властта си позволи вкупом от парламентарната трибуна да гони обвинител номер 1. А в добавка, впрегна силите на репресивните институции, осъществявайки активно ченгесарско мероприятие в унисон с най-мракобесните практики от 90-те срещу председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

 

И се започна медийната вендета. От сутрин до вечер ефирът на големите телевизии и радиа бълват неприкрита проправителствена пропаганда как добрата власт ще ни спасява от лошите Гешев и Цацаров. Току виж, ако двамата не са начело на прокуратурата и антикорупционната комисия, то изведнъж България ще се превърне в древна Аркадия, както пишеше Димов в "Тютюн".

 

Естествено гледната точка е само една – тази на премиера Кирил Петков и неговите задкулисни ментори – не ни интересуват проблемите на народа, Гешев и Цацаров ни пречат, трябва да се махат. Разбира се много гласовитите журналистически псевдо морализатори грам не намират проблем във факта, че очеизвадно в публичния дебат липсва позицията на прокуратурата, на КПКОНПИ.

 

Няма вопли, няма стонове и разтревожени декларации. Като Христо Иванов в изборна нощ, мълчат СБЖ, АЕЖ, големи и малки поборници за свободното слово. Те по принцип имат принципи, ама като се наложи, имат и други. Кирил Петков е ясен. Нито може да се справи с ескалиращите цени на ток, газ и парно, нито има как да се отърве от менгемето, в което сам се заклещи – публична тайна е поетият ангажимент да пусне Скопие в ЕС, срещу което са над три четвърти от българското общество.

 

Само тези две теми могат скоропостижно да свалят за по-малко от четири месеца анонсираната четиригодишна четворна коалиция. Да не говорим за банкрута на държавата по отношение на ковид кризата и необходимите спешни мерки срещу нея. И му трябва кризисен пиар, правейки панически опит за излизане от неспасяемия батак, в който е на път да вкара първо себе си, а после и случайно поверената му страна.

 

Но преди интересът на държавата за Просто Киро видимо е интересът на до скоро притиснатите от правосъдието олигарси, които са нетърпеливи да си разчистват сметките с неудобните им фигури от съдебната система. Поставиха си сламен премиер и сега момчето за всичко изпълнява поръчки. Имат крава, пият мляко. Имат и зависими медии под ръка, чиято редакционна политика - теми, гости и въпроси - се диктуват от новия силен на деня Иво Прокопиев.

 

По негови лични самопризнания. А за народа и обществото остава за пореден път да пият една студена вода, измамени от поредния фалшив герой. Съвсем скоро.

 

Източник: "Блиц"

Още от "Мнения и анализи"

Украински военен: С американски ракети Tomahawk може за броени часове да бъде унищожена цялата военна инфраструктура в К

По думите му съвременните американски средства за поразяване могат да работат от всякаква дистанция, максимално точно, буквално с хирурическа точност и ефективност

Прочетете повече прочетете повече

Публицистът Александър Невзоров: С такава армия Русия може да бъде превзета с голи ръце дори от България

Путинските войски умеят да убиват с ракети (т.е. да са по-далеч от протвника), да грабят градове и да насилват. За това ги бива. И нищо повече засега, казва Невзоров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени