Журналистът Джонатан Литъл: Войната доведе Владимир Путин на власт през 1999, сега пак тя трябва да го свали

Владимир Путин съществува благодарение на войната, той процъфтява чрез нея. Нека се надяваме, че тя и ще го свали от власт, пише журналистът

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ

Войната доведе Владимир Путин на власт през 1999, сега пак тя трябва да го свали, пише за в. "Гардиън" журналистът Джонатан Литъл. Преди двадесет и две години една страховита война доведе Путин на власт. Оттогава войната си остана един от основните инструменти, до които той прибягва, без да се колебае, изтъква Литъл. Владимир Путин съществува благодарение на войната, той процъфтява чрез нея. Нека се надяваме, че тя и ще го свали от власт, пише журналистът.

 

През август 1999 г. Путин, който тогава беше един никому неизвестен човек, бе назначен за премиер, след като неговият предшественик на този пост отказа да предприеме пълно нахлуване в Чечения. Путин обаче беше готов на това и в отговор на безусловната подкрепа на военните, той им разреши да използват всякакви методи и да си отмъстят с кръв и огън за унизителното поражение от 1996 г.

 

На 31 декември 1999 г. остарелият и изтощен Борис Елцин се оттегли от президентския пост и го предаде на Путин. През март 2000 г. Путин спечели президентските избори, след като обеща "пълен разгром на терористите". Оттогава, с изключение на четирите години, през които беше премиер (2008-2012), Путин е неизменният президент на Русия, припомня Джонатан Литъл. 

 

Украйна е моментът, в който Путин най-накрая реши да разкрие картите си. Той явно вярва, че е достатъчно силен, за да се противопостави открито на Запада, като предприеме пълномащабна наземна война. И вярва в това, защото всички, което направихме, или по-точно казано, всичко, което не успяхме да направим през последните 22 години, създаде у него впечатлението, че сме слаби, отбелязва журналистът.  

 

Войната в Украйна навлезе във втората си седмица. Най-голямата ядрена централа в страната пламна, а южните украински градове са обградени от руските сили. На фона на руското настъпление назрява хуманитарна катастрофа, обобщава в. "Вашингтон пост".

 

Американското издание обръща внимание на вчерашното съобщение на Службата на ООН за бежанците, че от началото на руската инвазия от Украйна са избягали 1,04 милиона души и 249 цивилни са били убити, а също така на изявлението на службата, че действителните жертви вероятно са "значително повече".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени