А какво стана с мажоритарните избори?

В първия си ден в парламента "Има такъв народ" рязко забравиха за какво са се борили няколко години

Слави Трифонов
Слави Трифонов Източник: Bulphoto

"Основната задача на този парламент е промяна на Изборния кодекс. Още днес внасяме готови промени в Изборния кодекс и партиите, за да може субсидията да бъде 1 лев на глас. Българите от чужбина трябва да гласуват по пощата, трябва да се разпусне ЦИК и да се избере нова комисия, трябва да има видеонаблюдение". Тези приоритети пред парламентарната група на "Има такъв народ" очерта председателят ѝ Тошко Йорданов, сценаристът. Според него, това били нещата, които парламентът трябва да изпълни веднага, пише в свой анализ Tribune.

Обаче...

Нито дума не се чу от устата на дясната ръка на Слави по отношение на най-голямата им битка – въвеждането на мажоритарна избирателна система с избори в два тура. Докато не го попитаха изрично от ГЕРБ, които реално внасят точно поправката, която ИТН искаше за мажоритарното гласуване.

 

Това дори не е първи реверанс от страна на Бойко Борисов по отношение на резултатите от проведения преди 5 години референдум. В предишния парламент вече беше направен опит да се наложи партийна субсидия от 1 лев на глас, но решението не издържа дълго след отпора на другите политически сили.

 

Какво всъщност ни попитаха през 2016?

Инициативен комитет с председател Слави Трифонов инициира допитване до нацията с 3 конкретни въпроса:

"1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

 

В крайна сметка 3 488 558 българи излязоха да гласуват, а едва 12 хил. гласа не достигнаха резултатите от референдума да станат задължителни. Резултатите бяха "да" и на трите въпроса, а финалното решение за мажоритарния вот остана в ръцете на Народното събрание. С волята на мнозинството гласували се съобразиха ГЕРБ и "Воля". Останалите партии обаче надделяха и отхвърлиха предложението.

 

През лятото на 2017 Слави Трифонов дори написа гневно писмо до парламента:

"Днес депутатите в Народното събрание суспендираха българската Конституция. В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си. Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава. От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една-единствена цел – собственото си благо. Това са фактите. И ние трябва да ги осъзнаем.

В европейската история обаче аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път или с революция - няма значение. Ние също ще изминем този път. Ще има възмездие. По един или друг начин. Това ще реши българският народ. Аз също съм част от българския народ и ще бъда част от това решение. И понеже наистина всичко зависи от българския народ, все казвам, че той е суверенът по Конституция, в крайна сметка наистина е така. Не защото аз го казвам. А защото е така. В крайна сметка такава е демокрацията. А историята е показала, че българският народ е мъдър.

Затова ще завърша с две поговорки. "Каквото повикало - такова се обадило" и "На зла круша – зъл прът".

 

"Да гласуваш на инат": Обратно в 2021...

Не я ясно кога се е зародила идеята за мажоритарен вот сред Слави Трифонов и неговите сподвижници. През 2015 година обаче започна кампанията на "Шоуто" в подкрепа на тоталната смяна на системата. През 2016 се проведе референдумът, през 2017 – парламентът, предвождан от БСП и ДПС, попари надеждите им.

След 6-годишна битка пред партията се откри историческата възможност да прокарат всичко, за което са се борили. ГЕРБ без колебание ще им осигурят нужните гласове, за да финализират мисията си.
Те обаче вече не го желаят... Защо? Дали не е защото има реален шанс да се получи?

"Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство", врътнаха се от ИТН.

И така идеята на мажоритарност отново ще събира прах на някой рафт в парламента.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени