Адвокат Станислав Станев до фон дер Лайен, Йоурова, Държавния департамент и посолството на САЩ: БХК мълчаливо одобрява диктаторската философия на българския премиер

Сами решете дали да вярвате на манипулатори; дали да давате на недобросъвестни "правозащитници" парите на европейския и американския данъкоплатец

Адвокат Станислав Станев
Адвокат Станислав Станев
До
Урсула фон дер Лайен – председател на Европейската комисия
 
Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по ценности и прозрачност
 
Държавен департамент на САЩ
 
Посолство на САЩ в Република България
 
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
В България има организация, която е нарекла себе си Български хелзинкски комитет (БХК). БХК пропагандира себе си като структура, бореща се за правата на хората и върховенство на закона. Становищата на Хелзинкския комитет често биват използвани, когато се изготвят доклади за България, свързани с тези две категории. Тъй като допускам, че може би имате доверие в коректността и обективността на тази организация, искам да Ви обърна внимание върху един странен аспект на тяхното мълчание. Преди няколко дни българският премиер в свое телевизионно интервю заяви, че настоявал в България да има арести, защото хората искали това.
 
Иначе казано, българският премиер ясно показа, че в това свое желание той се води не от върховенството на закона, а от желанието на някои групи от хора. Подобен подход се намира  в драстичен конфликт не само със законите, но и с ценностите както на ЕС, така и на демократичния свят. Българският хелзинкски комитет, които претендират да са правозащитна организация, не реагираха по никакъв начин на този скандален акт на знаков орган на власт в България. По този начин те мълчаливо одобряват антидемократичната философия, която може и да е гордост за почитателите на Сталин и Троцки, Хитлер и Мусолини, но е в противоречие с ценностите на демократичния свят.
 
Циничната и диктаторска философия на сегашния български премиер е нещо, което ще отмине, защото българското общество в основата си е демократично и толерантно. Но реакциите на хора и организации, които наричат себе си правозащитни, ни дават възможност да видим доколко са искрени. Българският хелзинкски комитет често отправя послания в България. В много от случаите обаче посланията са така формулирани, че да провокират крайни изявления. Тази философия на провокацията, от една страна, излишно дразни обществото; от друга страна, прави опит да създаде настроения срещу демократичността, добродушието и толерантността на българина, които от столетия са част от неговата житейска философия. И най-накрая, тези провокирани (а не реални и искрени), изолирани изявления служат за основание на Комитета и на подобните на него да пишат драматични доклади. Тези доклади "оправдават" съществуването на БХК и неговото финансиране, но те са къща, построена върху лъжа. Мога да Ви дам много примери в тази връзка, но ще се огранича с горния (за мълчанието им при погазване на фундамента на демокрацията от страна на премиера).
 
Вие сами си решавате дали да вярвате на манипулатори; дали да давате на недобросъвестни "правозащитници" парите на европейския и американския данъкоплатец. Аз лично като българин и европеец, като юрист и демократ, като човек, който е издигнал в култ толерантността и истината, се чувствам длъжен да ви кажа. Както и да ви обърна внимание, че ако продължавате да вярвате на хора, за които истината, демокрацията, върховенството на закона и правата на човека не са реален приоритет, Вие ще поощрявате скептицизъм към това, за което всички проевропейски и демократично настроени хора се борим. Истината не може да оцелее, ако се храни с лъжа и манипулация. А премълчаването на истината е точно това.
 
С уважение,
адв. Станислав Станев
д-р по международно право и международни отношения
гражданин на Република България и на ЕС

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени