Адвокат Станислав Станев: Изпълнителната власт прилича на презерватив за неколкократна употреба от хора и кръгове, които искат България да е в хаос

Съществува интензивна инфекция върху истината, която циркулира в медии и социални мрежи, добавя Станев

Адвокат Станислав Станев
Адвокат Станислав Станев

Станислав Станев, адвокат, д-р по международно право
Фейсбук

По въпроса за прокуратурата и премиера:
По българския НПК медийните публикации НЯМАТ качеството на доказателства. Възможно е определени медийни публикации да има индикации за престъпление, но това трябва да бъде доказано по съответния ред. Тоест МВР и прокуратурата трябва да проверят:
1. Верни ли са твърденията в тези публикации?
И
2. Ако да, тези факти съставляват ли престъпление?
През последните няколко години някои богати бизнесмени, които трябва да отговарят за деянията си, започнаха да проявяват щедрост към медии, PR агенции и обслужващите ги тролове. Това доведе до интензивна инфекция върху истината, която циркулира в медии и социални мрежи. Иначе казано, имаме причини и мотиви да не вярваме на спонсорирани публикации.
Ако сме правова държава, прокуратурата и МВР трябва да работят с факти, а не с фантасмагории, написани за богати спонсори. Създадената от бегълците от правосъдието митология беше вкарвана на огромни талази в правоохранителните органи от тролове, орки, вируси и други патогенни елементи на социалната среда.
И прокуратурата, и службите отдавна са установили, че значителна част от тези твърдения Всъщност, нямат допирни точки с истината. И тъй като България е цивилизована държава от Европейския съюз, а не овладяна територия от СССР, прокуратурата и съдът трябва да се водят от върховенството на закона, а не мераците на партийните секретари.
Та в този ред на мисли, при положение че премиерът продължава да тръби твърдения, които до този момент са компрометирани, и тъй като все пак говорим за лидера на изпълнителната власт, а не на криминална подлога, прокуратурата като conservator legis (блюстител на закона) беше длъжна да провери:
- дали наистина има нещо ново, което да е реално зад думите на Кирил Петков,
ИЛИ
- отново политиците се подиграват с правото, за да генерират (вкл. монетаризират) обществени професии.
Фактът, че Петков и неговата "службеничка" (както се казва в Македония) не дойдоха с нещо реално, а с разпечатка на приказки за наивници, означава две неща:
1. Този човек (и антуражът му) нямат никакво уважение към правото (това го видяхме още миналата година).
2. Философията на изпълнителната власт не лежи върху държавничество, а е презерватив за неколкократна употреба на хора и кръгове, които искат България да е хаос.
Това не е нещо ново и от известно време се опитвам да го преглътна с досада и отвращение. Боли ме от друго от това че тези които сме избрали да работим в и с правото не го защитаваме, както сме се колко.
Разбирам, че много колеги може би имат политически симпатии, но ... за мен е необяснимо и трудно за преглъщане как може добри и уважавани юристи да се подиграват с правото дипломата, знанията и уменията си само и само да се харесат на този или онзи, който се опитва да превърне държавата ни в това което не искаме да бъде.
 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени