Адвокат Станислав Станев към щатското посолство: Победата на държавния глава, който възприема Крим като руска територия, стана възможна благодарение на хора, които се ползват с доверието на Посолството на САЩ

Става въпрос за хора, които охотно кандидатстват и получават финансиране, идващо от данъците на американския народ

Адвокат Станислав Станев
Адвокат Станислав Станев

Станислав Станев, адвокат
Фейсбук

На вниманието на Посолство на САЩ в Република България,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Прочетохме в профила Ви във Фейсбук, че изразявате загриженост от факта, че държавният глава на Република България е направил изявление, че полуостров Крим е руски. В тази връзка моля да имате предвид следното: Ние, огромна част от българските граждани, които имаме демократична ценностна система изразяваме не просто загриженост от този факт, ние имаме и съжаления и притеснения. Тези съжаления от една страна са свързани с това, че нашият държавен глава заяви публична позиция, която е несъвместима с международното право, с позицията на Европейския съюз и с НАТО, от които ние сме част.

 

От друга страна, ние съчувстваме на Украйна, която е наша близка страна, в която живеят наши сънародници, която също като нас преживя ужасите на комунизма и която беше принудена да изтърпи една зле маскирана военна агресия, отнела част от нейната територия и коствала живота на много нейни граждани. Същевременно тези хора, част от които съм аз, изпитваме и притеснения на какви стъпки и действия е способна администрация, която има такава геополитическа, цивилизационна, а и житейска философия.

 

Ние, българските граждани вече изпитахме част от тази философия по време на подготовката на изборите. Служебното правителство, назначено от същия този държавен глава и конкретно вътрешният министър, лично одобрен от президента, в продължение на няколко месеца откровено се подиграваше с правата на човека, с духа и буквата на законите. В рамките на неговите действия бяха погазени редица международни и национални норми за правата на човека и всичко това – в името на успеха на конкретни политически формации и личности.

 

В тази връзка изразяваме и загриженост, че организациите, които се занимават с права на човека, които ви информират по тези въпроси и съответно получават финансиране и от парите на американските данъкоплатци, си замълчаха по този повод. Което означава, че за са важни не правата на човека като цяло, а политическите манипулации, които са под маската на правата на човека. В този ред на мисли, интересно ми дали в следващите доклади за правата на човека в България, пак ще ползвате същите свенливи източници на инфорамция.

 

Най-голямото ни притеснение обаче идва от другаде. Победата на държавния глава, който възприема Крим като руска територия, стана възможна основно благодарение на хора, които се ползват с доверието на Посолството на САЩ. Става въпрос за хора, които охотно кандидатстват и получават финансиране, идващо от данъците на американския народ и използват тези средства, за да постигат цели, които са в твърдо противоречие с философията на истината и свободата, които са основата на Конституцията на САЩ. През последните месеци бенефициенти на фондация "Америка за България" използваха цялото си време, за да популяризират манипулации, да създават грешно впечатление и да объркат българския народ. И всичко това в полза на избора на конкретен човек за държавен глава, който пък заяви, че Крим е руски.

 

Уважаеми дами и господа,

Аз и една немалка част от моя народ помним репресията на комунизма, помним мечтите за свободата и се радвахме, когато тя с бавни крачки започна да навлиза в нашия живот. В тези моменти ние сме се възхищавали на принципите на истина, права и справедливост, които са устоите на американското общество. Дори разчитахме на вас, да се освободим от съветското влияние и житейска философия, които тровеха и тровят ежедневието ни. Поради това с огромна болка констатираме, че тези, които рушат всичко, за което се борихме и за което мечтаехме, го правят с финансовата подкрепа на САЩ.

 

Оставаме с надеждата, че абсурдната ситуация, в която попадна България не е част от външната политика на САЩ, а е самостоятелна инициатива на хора, които подведоха и подвеждат както българското общество, така и вас. Искрено се надявам, че нашите партньори в САЩ ще осъзнаят, че хората, на които са разчитали досега, обичат да говорят за човешки права, когато получават финансиране. Но когато им се налага да действат и говорят от сърце, се борят за победата на лъжата, манипулацията.

 

С уважение, но и със съжаление:

Адв. Станислав Станев д-р по международно право и международни отношения без ангажименти към и с политически партии




Още от "Мнения и анализи"

ISW: Ограниченията в материалната база ограничават възможностите на украинските сили да провеждат ефективни отбранителни

И с ограничени ресурси Украйна удържа на руския напор, пишиат в ежедневния си анализ от вашингтонския Институт за изследване на войната

Прочетете повече прочетете повече

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени