Адвокат Станислав Станев с писмо до Боб Менендес и Джим Риш

Причината за писмото ми към Вас е, че позицията Ви е насочена (очевидно) към гражданите на България в предизборен период и съдържа множество внушения и показва непознаване на реалностите в Република България.

Адвокат Станислав Станев
Адвокат Станислав Станев

 

До
Боб Менендес
Джим Риш

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
Една ваша позиция стана много популярна в моята държава. И предвид, че сме в предизборен период, може да се каже, че стана удобно оръжие за много партии, които се надяват на добър изборен резултат на гребена на популизма.
Разбира се горното е тяхно право, с което ние, избирателите сме наясно и приемаме с разбиране и с досада.
Причината за писмото ми към Вас е, че позицията Ви е насочена (очевидно) към гражданите на България в коментирания предизборен период и съдържа множество внушения и показва непознаване на реалностите в Република България. Ще се спра на някои моменти, които намирам за важни:

 

Медийната свобода
Г-н Менендес, г-н Риш,
Забелязвам, че цитирате изследване на организацията "Репортери без граници". Не мога да си обясня обаче, защо не потърсихте и други източници на информация по темата. Например Freedom house – организация, която се финансира със средства от бюджета на САЩ. Тя беше намерила, че всъщност България е с висока степен на медийна свобода.
Видно е, че има (поне) две различни мнения за медийната свобода в България, които рязко си противоречат. Което означава, че (поне) едното НЕ казва истината. Нямам представа защо игнорирахте доклада, който е изготвен от финансирана от американското правителство организация. Но ако ви е любопитно, ще ви кажа каква е реалната ситуация с медиите тук.

В България няма проблем със свободата на словото – никой и никого не преследва заради написаното. Реално антиправителствените медии и журналисти имат повече от пълна свобода да говорят, каквото си искат (често полуистини или направо откровени лъжи). А техните знакови лица имат изключително широка трибуна, която често използват, за да погазят истината. Въпреки че цялата активност на тези хора е насочена срещу политиката на правителството, никой и никога не им е потърсил отговорност за злоупотребата с факти и затова, че подвеждат с внушения. Ситуацията с тях е дотам скандална, че водещ репортер във водеща българска телевизия (по мои впечатления - с остра антиправителствена редакционна политика) се изпусна в ефир, че не знае нищо за протести в чужбина, но ще си измисли. Огромна част от българското общество бяхме възмутени, но реална реакция срещу това от тези, които се оплакват и чиито послания Вие проектирате, нямаше. Нещо повече, направиха се, че не го виждат и упорито мълчат, очевидно чакайки това да се забрави.
Много български медии (повечето антиправителствени) се финансират със средствата на американските данъкоплатци. Много от тези медии откровено, нагло и целенасочено подвеждат своята аудитория. Редакционната политика на тези медии не създава приятели на САЩ в България, напротив. Оказва се, че американските данъкоплатци финансират влошаване на репутацията на САЩ в България. Това е тъжно за всички нас, които изстрадахме през комунизма, и които искаме България да крачи неотстъпно редом с другите демократични държави.

 

Антиправителствените протести
Уважаеми господа, правото на протест и изразяване на несъгласие е свещено за всяка държава, която има претенциите за демократична. Така е и в България. Тук обаче се изправихме пред интересен феномен – протестиращите погазиха по най-безобразен начин законите и правата на тези, които не бяха съгласни с тях. Получи си една своеобразна диктатура на наглостта на малцинството над всичко останало. Малцинство, защото протестиращите реално никога не успяха съберат повече от 1% от жителите на нашата столица, а в огромната част от случаите бяха дори под 0,1%.
Тъй като явно нямате представа със ситуацията в България, ще Ви споделя няколко любопитни факти около протестите:

  • Протестите започнаха, когато българската прокуратура арестува няколко лица, заподозрени за шпионаж в полза на чужда държава – държава извън НАТО;
  • Значителна част от протестиращите не просто не обичат демокрацията и не просто не харесват САЩ – много от тях проповядват симпатия към комунистическия режим, който беше задушил свободата в България; същите тези хора демонстрираха ненавист към САЩ, към ЕС и изразяваха симпатия към погиналата империя на злото СССР. Интересно е да се отбележи, че някои хора, които твърдят, че са приятели на САЩ и харесват ЕС и демокрацията, нямаха нищо против да нарушават закона и правата на останалите заедно с почитателите на комунизма.
  • Бяха огласени официално записани записи, при които едно лице, което се укрива от закона (укрива се не в САЩ или в ЕС, а в друга държава) с гордост заявяваше, че може да накара тълпата (т.е. протеста) да направи това, което той иска.

 

Г-н Менендес, г-н Риш,
Право на всеки е да застъпва позиция, каквато иска. Ваше право е да помагате с изявления на българската опозиция (включително и особено на тези, които мразят САЩ и са против демокрацията). Но ако го правите осъзнато и целенасочено, е хубаво да бъдете откровени. А ако сте се подвели и не познавате обстановката, е препоръчително да потърсите различни източници на информация, да се запознаете с фактите и едва тогава да правите изявления. В противен случай „наливате вода във воденицата“ на фалшивите новини.

 

С уважение,
Станислав Станев,
гражданин на Република България,
практикуващ адвокат,
д-р по международно право и международни отношения,
безпартиен и без ангажименти с и към партии

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени