Адвокат Станислав Станев: Смаян съм от начина, по който българските представители, изготвяли доклада на Държавния департамент, злоупотребяват с фактите и доверчивостта на правителството на САЩ

Тези, които са писали, проекта за доклад, са подвели Държавния департамент, че в България правителството потиска свободата на словото и оказва натиск върху опозицонната преса. Всъщност ситуацията е точно обратната

Адвокат Станислав Станев
Адвокат Станислав Станев

Уважаема госпожо Мустафа,

Обръщам се към Вас в качеството Ви на посланик на САЩ в Република България. Причината да Ви пиша е публикуваният годишен доклад на Държавния департамент по отношение на България. Нямам представа дали този доклад беше целенасочено публикуван четири дни преди парламентарните избори, или става въпрос за случайност, във всеки случай трябва да Ви кажа, че съм смаян от начина, по който българските представители, изготвяли доклада, злоупотребяват с фактите и доверчивостта на правителството на САЩ. Няма да Ви отегчавам с детайлно опровергаване на всяка манипулация, затова ще обърна внимание на някои от най-фрапиращите.

 

Свободата на словото

Тези, които са писали, проекта за доклад, са подвели Държавния департамент, че в България правителството потиска свободата на словото и оказва натиск върху опозицонната преса. Всъщност ситуацията е точно обратната. Медийни олигарси (използвам определението от доклада), които са настроени антиправителствено, притежават свои медии. Тези медии съвсем безконтролно, агресивно и нагло не просто атакуват правителството, а манипулират и в много случаи откровено лъжат.

 

Смятам, че това не е продиктувано от някакъв обикновен вид опизиционно настроение, а е в резултат на всевъзможните опити на собствениците на тези медии да избегнат ударите на закона. В България всеки политик или общественик, който изрази неодобрение към позицията на олигархичните опозиционни медии, бива сатанизиран, а често и атакуван не само с език на омразата, но физически. Почти ежедневно в общественото пространство ставаме свидетели на случаи, в които хора, са безобразно подложени на вербална и физическа агресия, само защото си позволяват да не са съгласни с опозиционните медии. Българското правителство проявява широка толерантност към това недопустимо поведение и се получава така, че хората, които не приемат тезите на опозиционните олигарси, нямат абсолютно никаква защита: от една страна те са атакувани от медии и почитатели на тези олигарси, а от друга страна, не могат да получат адекватна защита нито от правоохранителните органи, нито от съда. В продължение на това, медиите и неправителствените организации, които са близки до споменатите опозиционни олигарси, са изключително агресивни към всеки, който се опита да защити правата си в съда в ущърб на техните виждания. Тези медии дават просторна трибуна на агресия, която по съществото си представлява медиен натиск както върху правоохранителните органи, така и върху съдиите, които разглеждат тези дела.

 

Българската съдебна система няма адекватен механизъм за защита срещу този род атаки. Това става причина в немалко случаи съдии да постановяват очевидно несправедливи съдебни актове по знакови дела. Казвам това включително и от личен опит на адвокат, който е защитавал правата на човек, охулен от опозиционните медии, които направиха множество публикации, очевидно целящи да окажат натиск на съда. Медиите на тези олигарси не са просто медии, а бухалки в ръцете им, използвайки всички средства за смазване на противника – език на омразата, фалшиви новини, подстрекателства към безредици и поругаване както на честта и достойнството на отделния човек, така и на служителите от държавната администрация и дори на държавните символи. В коментирания доклад се споменават "атаки от страна на проправителствени таблоиди". Авторите на проекта за доклад са пропуснали да споменат, че "проправителствените таблоиди" масово губят своите дела в съда, докато при сходни дела, при които страна са антиправителствени медии, съдебните решения са в полза на тези медии.

 

Тук е моментът и да изразя изумлението си от аристократичния пропуск на доклада за физическата агресия, на която беше подложена журналистка от медия, която изразява несъгласие с антиправителствените олигарси и техните медии. Дамата беше брутално атакувана от озверяла тълпа, но тази грозна и недостойна случка не беше отразена от нито едно НПО; не беше спомената в нито един доклад, още по-малко пък беше осъдена. Жената изстрада унижението, на което беше подложена публично и пред обективите на камери. А ехидните коментари на опозиционните активисти в социалните мрежи изразяваха задоволство, което не само че не беше забелязано от нито едно НПО, но дори не беше регистрирано. И това е само един от многото примери за това как опозиционните лидери и олигарсите, които стоят зад гърба им, използват "свободата на словот", за да диктуват на кого трябва да бъде затворена устата у нас.

 

В доклада често има позовавания на доклади от НПО. Смятам, че именно това е причината за слабостите на този доклад. В тези НПО има немалко хора, които не казват истината, а използват всяка манипулация и фалшива новина, за да създадат сензация, да напишат доклад и да подведат всички, които четат докладите им. А фактът, че не носят отговорност за тези манипулации, със сигурност ги мотивира да бъдат още по-дръзки. Не бих се учудил, ако някои от тях са поощрени финансово или по друг начин. А като се прибави и фактът, че много от тези хора получават финансиране от бюджета на САЩ, може да се формулира изводът, че парите на американските данъкоплатци се използват, за да бъдат лъгани американските власти. По отношение на свободата на изразяване в Интернет и социалните мрежи. През последната година стана постоянна практика профилите във Фейсбук на симпатизанти на правителството да бъдат блокирани за различен период от време. При това често наказанията, които се налагат от администраторите са без всякакво реално основание. За сметка на това, симпатизантите на опозицията водят агресивна политика на език на омразата,цинизъм и дори заплахи, и въпреки непрестанните докладвания за това на администраторите на Фейсбук от страна на потърпевшите, отправящите закани и заплахи не получават никакви санкции.

 

Този въпрос постоянно се повдига на страниците в социалните мрежи от хората, които подкрепят правителството, на което същите получават ехидни отговори, че техните опоненти са недосегаеми, тъй като администраторите, отговарящи за Фейсбук в България, са симпатизанти на определена политическа, извънпарламентарна опозиционна партия. По този повод възнамерявам да отправя запитване към социалната мрежа Фейсбук дали тя има договор с политически партии в България и дали очевидната политика на цензура не се дължи на такъв договор.

 

Македония

Както много добре знаете, това е чувствителна тема за българския народ и особено за многобройните хора, чиито братовчеди живеят в Република Северна Македония държава, в която омразата по отношение на България и хората с българска идентичност е превърната в държавна политика. И държава, чиито политици упорито искат да направят тази омраза част от философията и ценностите на ЕС. Няма да навлизам в детайли, ще Ви обърна внимание само на факта, че в доклада на Държавния департамент, посветен на Република Северна Македония, няма написано нищо за агресията и езикът на омразата, който се използва по отношение на България и на гражданите на Македония с българска идентичност. Не са констатирани постоянните мащабни прояви на език на омразата и вербална и физическа агресия срещу тези хора. Това, както и частта в доклада за България, посветна на ОМО-Илинден води до един озадачаващ извод. По отношение на двете държави Държавния департамент на САЩ се е доверил не на хора, които искат да опишат истината, а на такива, които изповядват философията на комунистическите режими и поради това манипулират.

 

Госпожо Мустафа,

Много може да се говори за ситуацията в България, много критики могат да бъдат отправени и немалко от тях да са основателни. Но тези критики, които всъщност са реалните проблеми на нашето общество, не намират място в доклада, напротив. Оставам с впечатление, че представителите на неправителствените организации, на които очевидно се разчита, опитват да ви лъжат и използват парите на американския народ, за да популяризират тези лъжи Бих казал обаче, че представителите на тези НПО реално се грижат за това САЩ да имат по-малко приятели в България. Нашите две държави са приятелски и партньорски. Нещо повече, вашата държава спаси нашата от изчезване преди 100 години – факт, за който сме наистина благодарни. За да може приятелството да се развива и укрепва е нужно хората, които лъжат и манипулират, да бъдат изолирани (или най-малкото игнорирани).

 

С уважение,

Адвокат Станислав Станев, гражданин на Република България, практикуващ адвокат, доктор по международно право и международни отношения, без ангажименти с и към политически партии.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени