Агенция Екзакта: При избори днес ГЕРБ-СДС печелят, водят с над 4% пред ПП-ДБ

Не се регистрира желание за по-масово участие в следващ вот

При избори днес ГЕРБ-СДС печелят, водят с над 4 процента пред ПП-ДБ
При избори днес ГЕРБ-СДС печелят, водят с над 4 процента пред ПП-ДБ Източник: Екзакта

 Според проучване на "Екзакта", ако изборите бяха днес, шест формации биха били над 4-процентовата бариера - ГЕРБ - СДС (24,4 на сто), ПП - ДБ (20,1 на сто), "Възраждане" (14,8 на сто), ДПС (13,2 на сто), "БСП за България" (9,5 на сто) и "Има такъв народ" (4,8 процента).

 

Данните са преизчислени на базата на гласуващи избиратели. Два месеца след парламентарните избори регистрираме известно свиване на електората на ГЕРБ-СДС и малко по-голямо на този на ПП-ДБ, отчитат от агенцията. Според тях, освен на отдръпване на избиратели, това се дължи и на обстоятелството, че не се намираме в предизборна ситуация.

 

Електоралните тенденции занапред ще зависят от приноса на двете коалиции към управлението на страната. Засега ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не добавят електорални бонуси от формулата на управление, която възприеха, смятат анализаторите. Те коментират, че мобилизирани остават електоратите на ДПС, на БСП и на "Възраждане".

 

Не се регистрира желание за по-масово участие в следващ вот, отбелязват от "Екзакта" и допълват, че надежда за по-висока електорална активност дават предстоящите през есента местни избори. Резултатите от тях неизменно ще повлияят и на бъдещата електорална тежест на партиите, посочват анализаторите.

 

Изследването на "Екзакта Рисърч Груп" е национално представително и е проведено в периода от 12 до 20 юни. По домовете им са интервюирани 1040 пълнолетни българи в 71 населени места на страната. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face” интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%. Изследването е обезпечено със собствени средства като част от изследователската програма на "Екзакта Рисърч Груп".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени