Агенция "Тренд": ГЕРБ-СДС с 10 % напред, "Възраждане" и ПП-ДБ - с разлика от половин процент

МЕЧ и Величие са съответно с 4% и 3,6%

Електорални нагласи според Тренд
Електорални нагласи според Тренд Източник: "Тренд"

На финала на предизборната кампания не се регистрират съществени изменения в сравнение с последното ни проучване, проведено преди началото на кампанията. Формулата за 51 Народно събрание е 7 + 2 или 7 сигурни формации с представителство в парламента и две с шансове за участие.

 

Между 2 и 2.2 милиона българи ще упражнят правото си на глас. Общо 38 процента от пълнолетните български граждани, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас. 

 

 

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24.9% от гласуващите с комфортна дистанция от втория. По-надолу в класацията се открояват три групи формации, като във всяка група резултатите на отделните партии и коалиции са сходни.

 

Първата група е в битката за второто място, в която попадат Възраждане (15.2%) и Продължаваме промяната-Демократична България (14.8%).

 

Във втората група попадат Алианс за права и свободи (7.8%), ДПС-Ново начало (7%), Има такъв народ (6.6%) и БСП (6.5%).

 

Третата група партии е в борба за парламентарно представителство и е съставена от МЕЧ (4%) и Величие (3,6%). Синя България остава с подкрепата на 1,7% от гласуващите.

 

Разликите в стойностите между формациите във всяка една от групите е по-малка от процент, което предполага, че размествания в подредбата са напълно възможни.

 

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията "Не подкрепям никого" е 4.3%, като този процент се разпределя между всички формации.

 

Предизборната кампания не е успяла да мотивира повече избиратели да упражнят правото си на глас и очакваната избирателна активност е в диапазона между 2 милиона и 2 и 200 хиляди души, които се очаква да гласуват.

 

Изследването на Тренд е правено за "24 часа" сред 1002 ефективни респонденти 18+. Полустандартизираното интервю е правено "лице в лице". Периодът на провеждане е 16 - 22 октомври 2024 г.

Още от "Мнения и анализи"

"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС увеличава подкрепата до 26,5 %, ПП-ДБ и Възраждане в люта битка за второто място

Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" заяви пред bTV, че има сериозна мобилизация в "ДПС - Ново начало", която към момента топи бързо разликата с "Алианс за права и свободи"

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Севернокорейските военни ще позволят на Путин да избегне мобилизацията

Украинските медии съобщиха, позовавайки се на анонимни източници от военното разузнаване, че руската 11-а въздушнодесантна бригада (ВДВ) формира "батальон" от 3000 души, съставен от севернокорейски граждани

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени