Александър Голдфарб: Тъкър Карлсън "изгоря" – Украйна спечели

По същество през последните години Тъкър Карлсън беше главният идеологически рупор на тръмпизма

Тъкър Карлсън и Доналд Тръмп
Тъкър Карлсън и Доналд Тръмп Източник: Zonanews

Това написа в профила си във фейсбук Александър Голдфарб, изтъкната фигура в борбата срещу Путин и путинизма. Биохимик, генетик и микробиолог, обществен деятил и публицист, в момента Голдфарб пребивава в САЩ. Тясно сътрудничи на Александър Литвиненко за подготовката за издаване на "Престъпната групировка от Лубянка", изобличаваща престъпленията на КГБ и на Федералната служба за безопасност на Русия. Издава също "Саша, Володя, Борис, историята на едно убийство" посветена на Александър Литвиненко. Ето и неговата трактовка на уволнението ан Тъкър Карлсън от  Fox News, която представя на последователите си във Фейсбук.

 

 

Докато рускоезичните канали обсъждат възможните последици от украинското контранастъпление, тук, при нас в Америка, се разкрива още един фронт, който ще има не по-малко значение за изхода от войната от резултата на бойните действия на Южния, или на Източния фронт в Украйна.

В понеделник телевизионния канал Фокс Нюз, основният информационен канал на републиканската партия уволни своя главен телеводещ Тъкър Карлсън, който до момента водеше най-популярното телевизионно ток-шоу.

 

Милиони американци ежедневно включваха да гледат програмата на Карлсън за да получат доза от това, което либералният лагер счита за набор от фейкови новини, конспиративни теории и дезинформация на злонамерените сили и на користните "елити", които са овладели властта в САЩ за да разрушат традиционните устои на "добрата стара Америка", за да предадат властта в ръцете на емигрантите, на етническите и на сексуалните малцинства, за да отнемат работните места на американските работници и да ги изнесат в чужбина и други подобни.

 

По същество през последните години Тъкър Карлсън беше главният идеологически рупор на тръмпизма – точно в такава степен калкото колективният Кисельов, Соловьов, Скабеева, Симонян (най-мракобесните телевизионни коментатори, обслужващи режима на Путин, бел. ред.) сеят сред масите идеологията на Путинизма. За тръмпистка Америка уволнението на Карлсън е толокова драматично, колкото би било за зрителите на телевизионите канали в Русия евентуално внезапното отстраняване на посочените пропагандисти.

 

Фигурата на Карлсън обаче е важна преди всичко защото той се явява главен проводник на идеите за прекратяване на американската помощ за Украйна. Приложеният по-долу клип заслужава да бъде гледан защото представлява една от последните негови взривоопасни "пледоарии" по украинската тема.


Какви са причините за уволвняването на Карлсън? Заради това, че Fox News беше изобличен в лъжи и че получи за това съкрушителен удар "с долара". А Тъкър се оказа централна фигура в този скандал. През последните няколко години Fox News водеше тежка борба в съда срещу обвинение за клевета, което беше заведено от компанията Dominion Voting Systems. Тази компания произвежда машините за гласуване, използвани при американските избори. Тази машини са разположени във всяка "тъмна стаичка".

 

Когато през 2020 г. Доналд Тръмп изгуби изборите срещу Джо Байдън, той отказа да признае поражението и обвини Dominion Voting Systems, без никакви основания и доказаттелства, че техните машини са били манипулирани за да отчетнат победа за Байдън, поради което изборите не могат да се счичат за действителни.


Независимо от това, че теорията за "откраднатата изборна победа на Тръмп" беше оборена в повече от петдесет съдебни дирения в цялата страна, милиони тръмписти все още й вярват. И дори организираха щурма срещу Капитолия във Вашингтон на 6-и януари 2021 г., за да попречат на официалното потвърждаване на победата на Байдън. Както е известно, този метеж се провали.

 

Между временно Dominion Voting Systems подаде иск срещу Fox News за клевета. Според американското законодателство, при исковете за клевета срещу дадена медия не е достатъчно да бъде доказано, че озвучената информация не съответства на действителността. Ищецът, жертва на лъжата трябва да докаже "зъл умисъл", тоест, че изнасяйки неверна информация каналът напълно си е давал сметка, че разпространява лъжа.

 

В хода на подготовката за съдебното дирене в ръцете на адвокатите на Dominion Voting Systems се оказаха документи и свидетелства, че през тези дни, когато Тъкър Карслсон озвучаваше в ефир твърденията за манипулираните в полза на Байдън избирателни машини, в лични беседи и в писмени съобщения до негови колеги той категорично е заявявал, че това е пълна лъжа, и че той не вярва на нито една дума на Тръмп. С други думи, той е бил напълно наясно, че разпространява в ефир лъжа, т.е. налице е категорична "зла умисъл". И следователно, пред съда под клетва Карлсън трябва да приеме ила да отрече това.

 

За това не е изненада, че в първия ден на заседаноието на съда беше обявено, че двете страни са постигнали извънсъдебно съглашение, съгласно което Dominion Voting Systems трябва да получат от Fox News астроноомическата компенсация в размер почти 800 милиона долара. Програмата на Карлсън носи на телевидизионния канал от реклама около 80 милиона долара годишно, тоест десет пъти по-малко от размера на компенсацията. Именно за това собствениците на канала и наказаха Карлсън.

 

Падението на Тъкър Карлсън без съмнение представлява много важна победа за Украйна. Но засега тя не може да бъде призната за решаваща. Тръмп все още е фаворит във вътрешнопартийния кастинг на републиканците за предстоящите президентски избори. А прекратяването на помощта за Украйна (макар и неофициално) се явява важен пункт в предизборната платформа на Републикаската партия.

 

Уви, Байдън е уязвим заради възрастта му, той е на 80 години. А съгласно резултатите от проучването на общественото мнение предпочитанията на американците между него и Тръмп са поделени в съотношение 50 на 50. Как именно ще се развира тази интрига именно ще формира най-важния фронт на руско-украинската война през близките две години.

 

(Превод: Със съкращения)

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени