Александър Коваленко/Бесарабски фронт: Видео на "Газпром" - трескав опит на изнудвач да всява страх

Русия е напълно победена в енергийната война срещу ЕС

Централата на Газпром
Централата на Газпром Източник: ВКонтакте

"Газпром" пусна видео, озаглавено "Зимата ще бъде голяма!", в опит да сплаши Европа, спирайки газа. Обаче, подобно на текста на песента, която придружава това видео, неграмотно дори в заглавието си, този заплашителен трик на "Газпром" не е нищо повече от трескав опит на изнудвач да всява страх.

 

Не знам колко пари са изпрали "Газпром" със заснемането на това пропагандно видео, но е факт, че когато то беше публикувано и разпространено в интернет, подземните газови хранилища на страните от ЕС се запълниха до над 80%.

 

Смешното е, че заетостта на подземните газохранилища (ПГХ) в ЕС е с 80% по-висока, отколкото беше в началото на отоплителния сезон в Европа през октомври 2021 г. Тоест към началото на септември Европа се е снабдила със запаси от газ повече, отколкото преди една година.

 

Така че, всъщност, въпросът е - ще замръзне ли Европа? Само в болно и зомбирано съзнание човек може да си представи замръзнала Европа при сегашните условия. Освен това ЕС разполага с още месец и половина в резерв, през който заетостта на газовите хранилища може да достигне 90%.

 

Но потребителите на информационния фаст-фууд ще бъдат хранени точно с такъв наратив – Европа ще замръзне без руски газ! През 2021 г. в моята серия от статии за енергийното изнудване на Европа от Русия отбелязах, че опитът на Москва да принуди ЕС да ускори сертифицирането на "Северен поток 2” чрез газов терор и да инициира премахването на ограниченията от него в съответствие с енергийните директиви на ЕС е предварително обречен на фиаско.

 

Тактиката, която Русия използва, за да изпълни плана си за изнудване на ЕС, само на нея можеше да ѝ се стори гениална. Първо, Русия спря да напомпва природен газ в най-големите подземни газови хранилища, разположени в Германия, Холандия и Австрия, които са собственост на дъщерните дружества на "Газпром” в Европа. Второ, Русия отказа да сключи краткосрочни и средносрочни договори за доставка на газ с европейски клиенти, като същевременно запази задълженията си да изпълнява дългосрочните договори.

 

По този начин, при наличието на полупразни подземни газохранилища и срив на доставките на газ с почти 50%, като се вземат предвид доставките изключително по дългосрочните договори, Русия създаде енергиен колапс в Европа, което провокира увеличение на цените на газа с повече над 1000 долара за 1000 кубически метра.

Въпреки това, тъй като Русия продължи да се придържа към своя сценарий, Европа не седеше със скръстени ръце и потърси заместител на руския газ.

 

На първо място, Норвегия помогна за смекчаване на кризата. През ноември 2021 г. износът на руски газ за Европа възлиза на 322 милиона кубически метра на ден, докато Норвегия го увеличи до 331 милиона кубически метра на ден.

А през първите дни на януари 2022 г. доставките на втечнен природен газ от САЩ за Европа вече бяха в размер на 250 милиона кубически метра на ден, а в пиковите моменти достигнаха 280 милиона кубически метра на ден, което беше повече от доставките на газ от Русия, извършени в онези дни.

 

Именно на базата на тези данни направих извода, че Русия е напълно победена в енергийната война срещу ЕС и нейното енергийно изнудване просто е стигнало до задънена улица.

 

Русия вече тогава губеше част от пазара на ЕС. Русия напълно съсипа репутацията си на надежден доставчик на енергийни ресурси. Русия беше принудена да доставя наполовина по-малко газ за Европа от обикновено, същевременно изпълнявайки ценовите задължения по дългосрочните договори, в които средната цена за 1 кубичен метър е определена на 250 долара. И най-важното е, че Русия стимулира Европа да търси заместител на своите суровини от други доставчици.

 

Важното тук е, че ако през 2021-2022 г. ЕС не беше готов за енергийното изнудване, то към 2023 г. той започна да се подготвя подобаващо. По-специално, увеличи доставките на втечнен природен газ и отвори пазара си за нови доставчици. И точно сега вече можем да видим резултата от тази подготовка.

 

Вижда се и в Русия. "Газпром" добре осъзнава, че загуби, а играта, която започнаха, ще донесе на страната само огромни загуби под санкциите, които могат да се разглеждат като изстрел в главата. Но лемингите не могат по друг начин. Те знаят как да разсъждават само върху отдавна остарелите символи - студената зима и замръзналата Европа.

Жалка гледка.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени