Александър Йорданов: Както гласуваме, така и живеем!

Политическият опит ми подсказва кои ще са победителите на предстоящите избори. Това ще бъдат две партии в коалиция, които имат голям и положителен опит в управлението

Александър Йорданов
Александър Йорданов Източник: Личен архив на Александър Йорданов
Предизборната кампания препуска, хвърчи. Основните "национални" медии и партийните такива, са окупирани от "протестърската опозиция". От сутрин до вечер. Но странно нещо. Колкото повече тя е на екрана, толкова повече й пада рейтингът. Това си заслужава да се изследва професионално. Моето обяснение е, че взети в своята цялост т.нар. протестъри от миналата година са скучни, безинтересни, служат си с клишета от типа "незаобиколим фактор", а в "Панорама" един политически завалия ни пробута и евразийство. Вмирисана стока е извадена на политическата сергия.
 
Има добри и лоши новини. Лошата например е, че няколкостотин хиляди гласа ще отидат на вятъра, няма да "произведат" депутати. Граждани ще гласуват за партии, които няма да влязат в парламента и респективно те няма да имат в него свои представители. Ще си останат само с олимпийския принцип. Причината да стане така е типичната хорска заблуда, че във всеки долап има хляб. Други народи са разбрали, че това е заблуда и затова са намалили до минимум броя на партиите за които гласуват. Най-добър пример отново са американците, които са наясно отдавна, че две партии са предостатъчни за триста милионната им държава. За българската седем милионна държава партиите мераклийки за парламента са повече от 30. Затова и на избори американските гласоподаватели имат самочувствието, че изпращат свои представители в Конгреса и Сената, в Белия дом, а у нас гласуването е като пускане на фиш от тотото. Знаеш, че няма да спечелиш, но по инерция - пускаш бюлетината. Така ще бъде и сега. Много са участниците в изборната надпревара и много хвърлени нахалост бюлетини ще има.
 
Затова и трябва да се следят социологическите проучвания и да се гласува за партии, които със сигурност ще влязат в парламента. Те може да са четири или пет, дори седем, но спрете дотук. Елиминирайте останалите. Защото е очевидно, че не може да има 30 различни програми и идеи за "оправяне на България". Не си играйте с изборния процес. Избягвайте резките движения, скокът в неизвестното, навлизането в непозната местност. Защото, както има играчка, така може сетне да има и плачка.
 
А сега конкретно. В новия парламент вече е сигурно, че ще имат свои народни представители четири партии: ПП ГЕРБ, БСП, ДПС и СДС. Още няколко са потенциални участници в него: "Има такъв народ", ВМРО, Демократична България, Обединението "Воля" - НФСБ , "Изправи се. БГ", КОД. Всички те се надяват да влязат в парламента. Но някоя от тях ще изпаднат по пътя. Но засега, според социологията, приемаме, че имат шанс. Всички останали, над двадесет партии и коалиции са "олимпийците" на тези избори. Затова и имената им имат значение единствено за статистиката. Те депутати няма да имат. В този смисъл съветът ми е вместо да гласувате за тях да изберете някоя от партиите, които със сигурност влизат в следващото Народно събрание. Така ще постъпите като разумните народи, които своевременно са намалили броя на партиите в своите държави. Впрочем не може да не помните на колко много партии еднодневки се нагледахме през прехода - не десетки, а стотици бяха те. Четейки тези редове си спомнете дали не сте гласували за някоя от тях, т.е. за изчезналите партии. Ако сте го направили - замислете се. Това не говори добре за вашето политическо здраве. Но от друга страна разкрива, че у нас има много българи с амбиции без реално покритие. Това са хора, които не могат да преценят адекватно собствените си възможности, а камо ли да помогнат на други хора, т.е. да управляват държава. Те са майстори на предизборната гюрултия и нищо повече.
 
Поглеждайки след изборите е важно отсега да знаем, че проблемите ги решават управляващите партии, а не тези, които остават в опозиция. Именно управляващите правят или не реформи, променят закони, решават проблеми. Опозицията това не го може. Тя затова и се нарича опозиция. Затова е добре още отсега, преди да гласувате, да сте наясно какво иска партията, за която ще гласувате: да бъде на власт или да остане в опозиция. За да не се чувствате след това разочаровани. И не се ловете на въдицата, че самото попадане в парламента е "победа". Не е. Това, че с вашия глас ще осигурите добра заплата на десетина свои сънародници депутати, не означава победа за вас. Победа ще е, ако гласувате за партия, която ще победи истински на изборите, т.е. ще заеме първото място. Това се нарича победа. Така е и в спорта. А известно е, че победителите не ги съдят. Сега вероятно сте свидетели, а е възможно и сами да участвате, на охулването на бъдещите победители. Но това е сега. След изборите ще бъде ясно: победителите не ги съдят.
 
Политическият опит ми подсказва кои ще са победителите на предстоящите избори. Това ще бъдат две партии в коалиция, които имат голям и положителен опит в управлението. С други думи те не са новобранци, които тепърва предстои да се обучават, а вие да ги чакате това да стане. Могат да заработят добре и правилно от първия парламентарен ден. При тях шоу няма. Протестърската бесовщина им е чужда. Управлявали са успешно. Кои са те ли? Социологията вече казва: ПП ГЕРБ и СДС или № 28 в интегралната бюлетина.
 
Възможно ли е обаче загубилите изборите да попречат на победителите да управляват? Да, възможно е. По простата причина, че лошотията ходи по хората, по депутатите и партиите. Но от гледна точка на националните ни, а и европейски интереси е по-добре победителите да бъдат подкрепени поне от тази част от загубилите изборите партии, които ще осъзнаят отговорността си пред страната, особено в това коронавирусно време. Защото всякакви простотии за тази пандемия могат да се говорят предизборно, в свободна България може и да се мангърее, но е факт, че повече от 10 000 българи си отидоха преждевременно от живота. Разбира се, жалки са онези псевдополитици, които преди година ореваха орталъка, че COVID-19 е "обикновено грипче", а сега реват за ваксини. И как да не реват, като не носеха маски, не спазваха дистанция и ръцете си дори не миеха редовно. И ще има още да реват.
 
И накрая ще кажа това, което винаги съм казвал, ако искате и като предупреждение го приемете: не гласувайте за БСП! Победа за тази партия ще означава беда за България. Такъв е нашият горчив исторически опит. Не го повтаряйте. Не се самозаблуждавайте. Помнете, че както гласуваме, така и живеем! Опитайте се да гласувате правилно. Приятен ден!

Вижте още

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени