Александър Йорданов: Костов казваше, че ще прати комунистите "там където им е мястото", а всъщност ги изпрати да изкупят на безценица държавната собственост

"Казва ли Костов в мемоарите си защо отстрани успешния министър на отбраната Георги Ананиев и на негово място постави московския възпитаник Бойко Ноев, който в наши дни стана член на инициативния комитет "Радев - президент", заедно с куп кадри на комунистическите тайни служби" - пита Йорданов

Александър Йорданов
Александър Йорданов Източник: Личен архив на Александър Йорданов

В пост във Фейсбук евродепутатът Александър Йорданов написа:

 

"Когато съм далеч от дома ме нападат спомените. Прочетох, че бившият премиер Иван Костов е представил своя нова книга.Това е хубаво. Преживяното се забравя, написаното остава. 


Повече от 20 години стават откак Костов не успява да се върне в реалната политика. Надявам се, че той не обвинява народа за това, а е достатъчно самокритичен в книгата си. Но в тази връзка и в контекста на случващото се днес в българската политика, а и в контекста на руската агресия срещу Украйна, си спомних, че в края на 1999 г. той отстрани успешния министър на отбраната Георги Ананиев и на негово място постави московския възпитаник Бойко Ноев.

 

Това е същият Ноев, който в наши дни стана член на инициативния комитет "Радев - президент". А в този комитет влязоха доста кадри на бившите комунистически тайни служби или както ги нарекох своевременно -  кремълоиди. Добре помня и думите на Ноев тогава: "Радев стана обединител на доброто срещу злото." Хайде, холан! Демократ така не лъже.


Та си мисля случайно ли бе това назначение през 1999 година? Обяснява ли нещо за него в своята книга Иван Костов. Защото не е само харизването на "Нефтохим" на руската "Лукойл". Много още странни случвания имаше при "нашето" управление в периода 1997-2001 г. В този период най-много  кадри на ДС и РУМНО са били назначавани или оставени на работа в българските дипломатически представителства в чужбина.

 

Такъв агент "нашето" правителство изпрати и на мен за съветник във Варшава. По-късно той стана съветник и на президента Първанов. Нямаше и лустрация. Костов смяташе, че тя е закъсняла. И не допусна да се осъществи. Закъсня и с отварянето на досиетата. Така досието на Георги Първанов остана скрито и той получи шанс да стане президент. И стана.

 

Надявам се, че в книгата си Костов разказва и за своите тайни срещи с него и с Николай Добрев - кандидат за премиер от БСП, в хотелския комплекс на Копитото на Витоша, далеч от погледа на софиянци.  Там той е придружаван от негов приятел, по-късно пръв приватизатор, агент на ДС.

 

А дали тогава именно не е поет ангажимент да не падне косъм от главите на съсипниците на България - комунистите и те да бъдат в първите редици на предстоящата приватизация? Това се случва в началото на 1997 г. Така и стана. Публично Костов казваше, че ще прати комунистите "там където им е мястото", а всъщност ги изпрати да изкупят на безценица държавната собственост.

 

Те я владеят и до днес. Надявам се, че бившият премиер подробно разказва за всичко това в книгата си. Защото целта на мемоарите е да осветлят малко известното, неизвестното дори. Защото за известното можем да прочетем и в старите вестници. Затова, когато четем мемоарите на политиците, трябва да надникваме зад техните думи. И да се ориентираме добро или зло са сторили техните действия на отечеството ни. 

 

Така например отдавна съм констатирал, че всички бивши номенклатурни кадри на БКП в своите мемоари лъжат. Откровени са били те само, когато са писали спомени по комунистическо време. Тогава например подробно разказват как са убивали хора след 9.09.1944 г. Хвалят се със зверствата си, гордеят се.  След 1989 г. този им разказ вече липсва в мемоарите им.

 

Затова е важно дали мемоарите на Костов, които някой ден със сигурност ще прочета,  съдържат неговият разказ за разбиването на СДС. Което за дълго остави "сините" извън управлението на страната. Но същевременно бе и бумеранг. Защото всички последващи политически проекти на Костов се провалиха и той не успя повече в политиката. Нещо повече.

 

Проектите му  в политиката през последните 20 години породиха вражда и омраза в демократичната общност, провокираха разцепление и конфронтация. Те обслужиха интереса на нашия основен политически противник -  БСП. И продължават да го обслужват. Нима не бяха "Демократи за силна България" -  отрочетата Костови, които доскоро подкрепяха Радев и управляваха заедно с БСП?

 

Както в края на 90-те години, когато от решенията на Костов в процеса на приватизация се облагодетелстваха само и единствено номенклатурните кадри на БКП и ДС, така и днес БСП се върна на власт благодарение на ДСБ, които са част от "Демократична България" - основната патерица на социалистите и чиито членове и симпатизанти подкрепиха, също като Бойко Ноев, сегашният ни президент за втори мандат.

 

Вярно е, че те сега се кокошинят срещу него, но това се случва едва на шестата година, откакто той е държавен глава. Много закъсняла реакция. Но точно заради това предстои за пореден път ДСБ да катастрофира на поредните избори. Защото няма нищо по-обидно за една партия да губи изборите от всички останали партии, които влизат в парламента.

 

Да падне не само от ГЕРБ-СДС, което е нормално, но да я отупат още ДПС и БСП. Че и новоизлюпената "Възраждане". Как ли ще се чувства след такъв бой Иван Костов? И той ли всъщност е задкулисието, което съветва ДСБ да се съюзява с БСП? Дано да е дал обяснение и на този позор в мемоарите си. 

 

А иначе изборите, както вече знаем, са в неделя. И още в понеделник ще е ясно, че разликата между  ГЕРБ-СДС и "Демократична България" е 4 към 1. Какъв ще бъде изводът? Той може да се направи още сега. Какво прави Комисията, която трябва да установи защо една сграда е пред срутване. Първо изисква нейния архитектурен проект и строителен план.

 

След това се интересува от качеството на строителството и от квалификацията на "майсторите". Така е и в политиката. И ако ДСБ и ДБ рухват всеки път дори пред БСП, явно проблемът е в проектирането на тяхната сграда. 

 

Когато една партия от години надува фанфарите на победата, но винаги губи на избори, какъвто е случаят с ДСБ и респективно с ДБ, идва момент членовете и симпатизантите й да се сетят, че съществува човешкото качество наречено скромност. Ето, обръщам се към тях: по-скромно го раздавайте, по-скромно! Ще загубите и тези избори. Каза ли ви това, така откровено като мен, т.нар. Командир? Или е зает да пише нова книга?

 

Няма лошо да се пишат мемоари. Въпросът е те да помагат на истината, а не да продължават лъжата и загубите".

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Ограниченията в материалната база ограничават възможностите на украинските сили да провеждат ефективни отбранителни

И с ограничени ресурси Украйна удържа на руския напор, пишиат в ежедневния си анализ от вашингтонския Институт за изследване на войната

Прочетете повече прочетете повече

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени