Александър Йорданов: Наблюдаваме тотален хаос, вината е на партиите на протеста

Стефан Софиянски има много какво да разкаже - на следствие, на прокуратура, добави Йорданов

Александър Йорданов
Александър Йорданов Източник: Zonanews

Наблюдаваме тотален хаос, неразбории, дестабилизация, всички политолози и социолози признават, че страната е в политическа криза. Щом е така нормално е да си зададем въпроса "Чия е вината". Вината е в партиите на протеста и подкрепящата ги Българска социалистическа партия. Това заяви евродепутатът Александър Йорданов в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

 

На въпрос на водещия кой е най-изнервеният в България, евродепутатът заяви, че той самият е най-изнервен на "бесовщината" в политиката в България. БСП в България от 30 години е символ на антипромяната и това е тревожното, това ме безпокои като гражданин.

 

"Кога комунистите станаха топ бизнесмени, кога довчера лъжеха народа, че всички трябва да бъдат равни и изведнъж те се оказаха баш олигарите. Тези, които днес конструират правителство са участниците в политическото задкулисие. Това са се хора от яки комунистически номенклатурни фамилии в миналото и от кадри на бившата ДС. Тези хора ще управляват България. А този човек - Николай Пламенов или Пламен Николов, няма значение - той ще стои като Мишустин(руският премиер, бел.ред.) Но на всички е ясно, че Путин управлява, а не Мишустин", коментира Йорданов. 

 

"В България всички задават въпроси, а отговорите идват след това и тогава става голямата изненада. От европейска гледна точка ние допуснахме една стратегическа грешка за нашата държава - допуснахме в българската политика да влязат т.н. популистки партии. Популизмът е убийствен за развитието на една държава, която и да е тя. Това е явление, което дава шанс на посредствеността и се носи по лекото течение - искали хората нещо, дайте да удовлетворим това, дайте да удовлетворим онова. Така беше при Жан Виденов - популизъм, популизъм и се стигна до сриване на държвата. Банките ограбени, цените - хвръкнали, заплатите надолу, пенсиите - 5 долара. И сега се започва с този популизъм. Аз си мислех, че на този популизъм няма да се вържат поне Демократична България. Защото БСП са си по принцип популистка партия. Самата идея на социализм, на комунизма преди това е популистка идея. Аз си мислех, че партиите в Демократична България няма да се вържат на въдицата на партии като ИТН и особено пък на Мая Манолова, която е супер популистка", заяви евродепутатът. 

 

Според него и ДБ са се плъзнали по тази наклонена плоскост на популизма. "Обръщам внимание, че това ще бъде коалиционно правителство, макар че всички казват, че няма да подписват коалиция, споразумение и т.н. Как след това тези, които сега ще подкрепят правителството, ще се измъкват по терлици и в един момент всички ще станат опозиция на това правителство. ГЕРБ-СДС трябва да бъдат опозиция на това правителство от първия ден", препоръча Александър Йорданов. 

 

Водещият попита как ще коментира думите на бившия му колега Стефан Софиянски, който бил казал, че най-хубавато на тези избори било, че ГЕРБ станал мръсна дума. "Не искам да коментирам г-н Софиянски, защото има други граждани в България, които казват, че най-мръсна дума е станал Васил Божков. А Софиянски е сроден с Васил Божков. И така вече се навлиза в зоната на неприличието, на език на омразата, което няма нищо общо с европейските ценности. Добре е в тази ситуация Стефан Софиянски да замълчи, не защото няма какво да каже. Той има много какво да разкаже - на следствие, на прокуратура, защото реално негов близък е подсъдим и се издирва с международна заповед", обясни Йорданов. 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени