Александър Йорданов: Премиерът Кирил Петков по-добре да си стяга оставката

Френският президент не може да е гарант за нищо, допълни той, като даде пример с Минските споразумения и започването на войната

Евродепутатът от ЕНП ГЕРБ-СДС
Евродепутатът от ЕНП ГЕРБ-СДС Източник: Личен архив на Александър Йорданов

Премиерът Петков е по-добре да си стяга оставката и да стои по-дистанцирано от външната политика, макар че има конституционното право на отговорност. Доста негови външнополитически инициативи обаче бяха като замахване във въздуха. Това каза в студиото на БНТ евродепутатът от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов.

 

Главният проблем с РСМ е, че македонската страна иска да смени идентичността на починали хора. Между тях има ярки личности - книжовници, просветители, духовни лица, революционери. Всички те са се определяли като българи, обясни Йорданов. Според него обаче, в Брюксел не могат да разберат това.

 

След 1944 г. с цената на репресия, геноцид, огромен натиск, хиляди избити хора, е направен опит да бъде сменена етническата идентичност на тези хора. И това е направено до голяма степен. Само че, в ЕС за съжаление, спекулират с понятието самоопределение, заяви Йорданов.

 

Безспорно, има идея за подписване на споразумение между България и Северна Македония, и гарант да бъде френският президент Макрон. Сега виждам, че тази идея се движи и от канцлера Шолц, обясни Йорданов.

 

"Проблемът обаче е, че самият договор между България и РСМ е споразумение. Ние сме определили основните понятия - казали сме, че имаме обща история и създаваме комисия, която да се разбере кои личности и защо ще честваме заедно, да се променят учебниците в РСМ. Аз не виждам тези неща да се случват. Няма логика", допълни Йорданов.

 

Договорите трябва да се изпълняват, а не да се избягва към други споразумения, категоричен е Йорданов. Френският президент не може да е гарант за нищо, допълни той, като даде пример с Минските споразумения и започването на войната. Той е просто един политик като всички останали. В ЕС страните са равни, Франция не е по-голяма, категоричен е Йорданов.

 

Да, говори се, но никой не е видял текст на такова споразумение, допълни той.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени